Regala un llibre d'art

El claustre de l'antic convent de Santa Mònica és des d'ahir un gran mercat del llibre d'art i disseny. La primera fira Arts Libris reuneix fins diumenge 65 expositors que donen una visió polièdrica del que s'entén com a llibre d'autor

Jordi Rosés i Pilar Lloret van fundar Murtra Edicions el 1991 a Arenys de Munt entregats a la causa del llibre d'art. Sona molt èpic dit així, però és que Rosés no s'està de remarcar que sense una vocació incondicional, com aquell qui diu cega, no paga la pena entrar en aquest negoci. Negoci per no dir mal negoci... «El gran problema del llibre d'art? Vendre'l. Aquí no hi ha col·leccionistes, trobem molta més resposta a fora, a França, a Alemanya...», explica Rosés.

Donar molta més visibilitat al llibre d'autor, ja que li és tan difícil trobar un buit en el mercat convencional, i crear una sensibilitat en els àmbits públic i privat són els grans reptes que s'ha marcat la fira Arts Libris, una aventura que han organitzat l'Arts Santa Mònica, l'editorial Raiña Lupa i la Fundació Comunicació Gràfica i que ahir es va desplegar en la seva primera edició al claustre de l'antic convent de Santa Mònica. Els organitzadors s'haurien conformat amb una vintena d'expositors, en tractar-se d'una experiència tan pionera (en tot l'Estat mai s'ha organitzat una fira de llibre d'art), però al final n'han aconseguit reunir 65 entre institucions (una: la Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca), revistes especialitzades, galeries d'art, artistes, llibreries, editors, experimentadors gràfics i una gran taula compartida que aplega iniciatives modestes però no per això poc interessants.

«Des de Ramon Llull, en aquest país hi ha una llarga tradició del llibre per llegir i per mirar», proclama Vicenç Altaió, director de l'Arts Santa Mònica. Com també és marca de la casa les grans aportacions del món del disseny, de tal manera que no s'han volgut esquivar en la fira, sinó més aviat potenciar-la. «Quan l'art i el disseny col·laboren és difícil dir on comença l'un i on acaba l'altre», emfasitza Claret Serrahima, el president de la Fundació Comunicació Gràfica.

Arts Libris (oberta al públic fins diumenge) és, si es vol, una alternativa a la diada de Sant Jordi. Perquè els llibres d'art també es poden regalar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.