Miquel de Palol, premi Crítica Serra d'Or

La 44a edició va distingir també Cèlia Sànchez-Mústich en la categoria de poesia i Pau Faner en narració

Miquel de Palol (Barcelona, 1953) repeteix guardó en pocs dies. El testament d'Alcestis (Empúries), que ja va guanyar el premi Mallorca de Narrativa 2008, ha estat distingit també amb el Premi Nacional de Literatura. L'obra, a partir d'una trobada d'amics, planteja una meditació sobre qüestions com l'hel·lenisme, l'heroisme femení o la resurrecció, barrejada amb situacions quotidianes dels protagonistes. La novel·la recupera personatges d'obres anteriors de l'escriptor i atorga algunes claus per entendre la seva obra.

Cèlia Sànchez-Mústich (Barcelona, 1954) ha guanyat en l'apartat de poesia amb A la taula del mig (Moll), en què construeix a partir de l'alteritat comunicacions amb diverses realitats que l'envolten, i desplega múltiples registres d'emocions. Sànchez-Mústich ha publicat també narrativa i novel·la. Resident a Sitges, coorganitza la festa de la poesia d'aquesta localitat.

Pau Faner (Ciutadella, 1949) va rebre el premi per El cant de l'Alosa (Moll), recull de narracions amb to unitari que evoca vivències d'infantesa a la Ciutadella dels anys cinquanta. L'autor, que ha guanyat alguns dels principals premis de les lletres catalanes, hi conjuga elements fantàstics i poètics característics de la seva literatura.

Els premis Crítica Serra d'Or no tenen dotació econòmica i els guardonats reben com a símbol una serreta d'or de solapa. Com és habitual, la concessió dels premis serveix també per fer balanç de la revista. El seu director, i també responsable de Publicacions de l'Abadia de Montserrat (Pamsa), Josep Massot, va destacar ahir el bon moment de Serra d'Or després de la celebració del cinquantè aniversari del començament de la segona etapa de la revista. «Malgrat la crisi econòmica, hem aconseguit augmentar en uns quants milers el nombre dels nostres subscriptors; hem aprofitat per esponjar el contingut de la revista, i hem fet noves i valuoses incorporacions al consell de redacció, que havia quedat greument tocat després de les morts de Jordi Sarsanedas i Isidor Cònsul», va manifestar Massot.

Una de les novetats de futur serà la incorporació del color a les planes de la revista, que s'ha previst aplicar a partir del mes de gener de 2011, i que s'acompanyarà amb altres canvis de continguts per fer més atractiva la publicació. Josep Massot va felicitar tots els premiats i va tenir un record especial per a Pere Anguera, col·laborador de la revista, mort fa poc, i que va rebre un dels premis a títol pòstum.

Una revista de referència

La revista Serra d'Or va néixer l'any 1955 com a circular dels treballadors de Montserrat i es va publicar en paral·lel a Germinabit, iniciada el 1949. L'any 1959, les dues publicacions es van fusionar en una única revista cultural en català que va aplegar intel·lectuals de diferents tendències, amb l'objectiu de mantenir la flama de la cultura catalana en ple franquisme.

ELS GUARDONATS

LITERATURA I ASSAIG Novel·la
Miquel de Palol, El testament d'Alcestis
Poesia
Cèlia Sànchez-Mústich, A la taula del mig
Narració
Pau Faner, El cant de l'Alosa
Memòries Literàries
Josep M. Castellet, Seductors, il·lustrats i visionaris
Traducció
Jaume Creus, Poesia completa, d'Anna Akhmàtova
RECERCA Humanitats
Pere Anguera (a títol pòstum), L'Onze de Setembre. Història de la Diada 1886-1938
Altres ciències
Joan Vernet i Ramon Parés, La Ciència en la Història dels Països Catalans (volum III)
Catalanística
Sharon G. Feldman, In the eye of the storm
TEATRE Text de teatre català
Joan Cavallé, Peus descalços sota la lluna d'agost
Espectacle teatral
Pep Tosar, Molts records per a Ivanov i Nocturn
Aportació més interessant
Mariaelena Roqué
LITERATURA INFANTIL I JUVENIL Infantil
Lluís Farré (text) i Mercè Canals (il·lustració), L'arca de Noè
Juvenil (Creació)
Salvador Comelles, El Circ
Juvenil (Coneixements)
Ramon Pascual, Guia d'arbres per a nois i noies
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.