Es rehabilitarà la bòbila Sugranyes però el museu de la indústria de la ceràmica serà a la fàbrica Montseny

L'Ajuntament de Reus engega el projecte per crear el centre d'interpretació

La rehabilitació de la bòbila, situada a l'autovia de Tarragona, molt a prop del CN Reus Ploms, serà possible gràcies als 457.760 euros dels ajuts Feder de la Unió Europea, la meitat del que costarà el projecte, que té un cost de 915.520 euros. En un principi, l'Ajuntament havia demanat a la Unió Europea 1.371.141 euros de subvenció, ja que el projecte s'havia pressupostat en 2.742.283 euros. Com que l'ajut finalment concedit és molt menor del que es va demanar, s'han hagut de fer alguns reajustaments al projecte.

Aquests reajustaments, però, ja li semblen bé a l'àrea municipal de Cultura, en què es considera que la creació d'un espai museístic dedicat a explicar la llarga tradició històrica de la indústria ceràmica de Reus tenia una altra seu més adient que la bòbila, que està lluny del centre de la ciutat «i on resultaria complex desplaçar-s'hi a peu, per exemple», va indicar ahir la regidora Empar Pont.

Per aquesta raó, s'ha decidit que les obres a la bòbila Sugranyes, que tindran lloc molt probablement l'any que ve, consistiran a netejar i consolidar l'espai, on es fabricaven teules i maons, i a situar-hi les explicacions necessàries sobre l'activitat que s'hi feia. Tot i la seva degradació, la bòbila està catalogada i el Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica (mNACTEC) l'ha declarada un dels cent elements destacats del patrimoni industrial català.

La seu més adient per instal·lar-hi el centre d'interpretació és la fàbrica Montseny, especialitzada en la producció de ceràmica envernissada, sobretot l'adreçada a construccions d'estils modernista i noucentista (de la fàbrica van sortir, per exemple, les rajoles de la Casa Navàs de Reus, una de les joies de l'arquitectura modernista de Catalunya). Els forns, la fumera, els tallers i d'altres instal·lacions de la fàbrica, situada al carrer de Cristòfor Colom, estan molt ben conservats (a diferència de la bòbila Sugranyes), i també la maquinària i els motllos originals estan en un bon estat de manteniment.

Dintre de la seva tipologia, la fàbrica és un bé patrimonial «excel·lent i realment únic a tot el país», tal com van palesar fa quatre anys en una visita membres del mNACTEC. El primer pas, però, ha de ser que l'Ajuntament adquireixi la finca, que és propietat del regidor de CiU Hipòlit Montseny. «Un tràmit en què estem avançant», segons Empar Pont.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.