Dolors Bramon i l'institut Comte Guifré de Perpinyà rebran divendres els premis de l'ADAC

David Pujol i M. Àngels Alsina, guardonats en l'apartat d'articles i cartes

L'Ateneu d'Acció Cultural (ADAC) ha premiat Dolors Bramon i Planes (Banyoles, 1943) perquè «fa molts anys que estudia les relacions de Catalunya amb el món islàmic i l'hebreu des del punt de vista filològic i històric, i ha contribuït a desfer molts tòpics i prejudicis sobre aquestes cultures».

Pel que fa a l'institut Comte Guifré s'ha reconegut amb el premi la seva tasca perquè ofereix ensenyament secundari en català a la Catalunya Nord sense tenir gairebé suport ni reconeixement de l'Estat francès. Aquesta institució educativa, fundada el 1991, desenvolupa la seva activitat en uns locals privats –quatre sales de classe més una aula d'informàtica, una sala polivalent i un menjador– i un claustre format per vuit professors, un a temps complet i set a temps parcial, més una professora per a la immersió lingüística. Hi ha dues associacions d'amics del centre: una a Barcelona, que rep subvencions de la Generalitat i de la Diputació de Barcelona, i una altra recentment creada a Perpinyà, que té ajuts del Consell General dels Pirineus Orientals.

L'ADAC també lliurarà divendres dos premis al millor article i la millor carta publicats a El Punt sobre llengua durant l'últim any. Com a millor article s'ha triat Salvar la llengua, sobretot de nosaltres, de David Pujol i Fabrelles, professor associat de la Facultat d'Educació i Psicologia de la UdG, publicat el 7 de novembre del 2009; i com a millor carta al director, Què passa amb el català?, de M. Àngels Alsina i Bosch, de Bescanó, publicada el 4 de febrer passat. El jurat ha destacat que aquest any hi ha hagut menys cartes sobre llengua i més, per exemple, sobre l'Estatut, el Barça i les nevades.

Pel que fa al V Premi Nacional d'Assaig Francesc Ferrer i Gironès, convocat per La Busca Edicions, el guanyador no es donarà a conèixer fins divendres vinent.

Nou cicle.

L'ADAC celebrarà l'any vinent els 25 anys del seu premi i ho aprofitarà per fer canvis i obrir «un nou cicle».

Sopar amb música

El sopar de lliurament del Premi de Normalització Lingüística tindrà lloc divendres vinent a l'Auditori-Palau de Congressos de Girona (21h) i l'acte serà presentat pel periodista Mateu Ciurana. Al principi i al final del sopar, hi actuarà el grup de música tradicional Tres de Xauxa. També donarà la benvinguda a l'acte el president de l'ADAC, Jordi Terol, i David Casellas serà l'encarregat de llegir el veredicte. Pel que fa al premi Francesc Ferrer, l'anunciarà l'editora de La Busca, Maria-Lluïsa Pazos.

Demà dilluns és l'últim dia per inscriure's al sopar de divendres vinent. El preu del tiquet costa 30 euros i la reserva es pot fer per telèfon (972 21 38 38) i també per correu electrònic: [email protected].

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.