Obrint Pas triomfa al Viñarock

El català també és present en el festival de referència de la música alternativa de l'Estat

Senyeres, estelades, castellers improvisats, petards de correfoc i consignes a favor de la independència dels Països Catalans es van veure i sentir a Villarobledo, aquest poble d'Albacete que acull el Viñarock 2010, un festival que reuneix els grups més importants del rock dur, el mestissatge i el hip-hop d'arreu de l'Estat. I és que l'actuació d'ahir d'Obrint Pas va ser la gran sorpresa del Viñarock, ja que tot i ser a les 4 de la tarda, més de 6.000 persones van omplir un dels escenaris principals d'aquest macrofestival que cada any s'organitza pels volts de l'1 de maig. A diferència d'altres edicions, el grup de l'Horta no va rebre un públic exclusivament català, sinó que va mobilitzar sota un sol de justícia milers de seguidors d'arreu de l'Estat, on de mica en mica es va coneixent aquest grup pioner de l'ska i rock dur mesclat amb la dolçaina. Els valencians, a més, van guanyar-se el públic amb una bona selecció dels seus temes més contundents, com ara Viure, Som o el clàssic No estàs sol, passant pels ritmes més ballables i amb més presència d'elements tradicionals, com El cant dels Maulets, Caça de bruixes i l'himne de la gent compromesa del País Valencià, Del Sud. Un públic que també va connectar amb les consignes de solidaritat entre pobles, a favor dels veïns del Cabanyal o contra la monarquia espanyola que anaven sortint de l'escenari, i és que al Viñarock, tot és possible, i ahir semblava més català que mai, i les estelades onejaven sense cap mena de problema al costat de banderes republicanes, basques, gallegues i andaluses.

Petjada mestissa

La presència catalana, però, no es va reduir a Obrint Pas. La nit de divendres, els barcelonins Macaco i Ojos de Brujo van captivar el públic amant del mestissatge, i van convertir-se en els grups més aclamats del primer dia del Viñarock, amb el permís de la contundència d'uns consagrats Soziedad Alcohólica. El català, però, sonava per primera vegada a l'escenari del festival ahir a la tarda, malgrat el nombrós públic dels Països Catalans que cada any omple les vinyes i zones d'acampada de Villarobledo.

L'èxit dels valencians, però, podria fer replantejar aquesta tendència a l'organització, i entre molts assistents al festival sonaven noms de grups que canten en la nostra llengua, com ara La Gossa Sorda, la potència dels gironins Kop i el fenomen de la rumba que encapçala La Pegatina. Tres grups de casa nostra prou reconeguts i amb un públic fidel que ben bé podrien sonar en un gran esdeveniment com aquest festival, que enguany ha congregat unes 60.000 persones.

En espera del que passi l'any que ve, el Viñarock 2010 s'acaba avui, amb una cartell d'alta volada marcat per Betagarri, Molotov, La Cabra Mecánica, Def Con Dos, Canteca de Macao i els rapers Hablando en Plata.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.