Ministres africans i llatinoamericans defensen a Girona el paper de la cultura en el desenvolupament

Participen en un seminari internacional que té lloc al parc científic de la UdG

El rol de la cultura per a la consecució dels objectius de desenvolupament del mil·lenni, les relacions entre economia i cultura, i la governabilitat de la cultura i la diversitat cultural són els tres grans eixos amb els quals s'ha estructurat el seminari internacional Cultura i desenvolupament, que té lloc des d'ahir i fins avui al Parc Tecnològic de la Universitat de Girona, i que forma part de les iniciatives que ha impulsat la presidència espanyola de la Unió Europea. Com es va deixar clar ahir en l'acte d'inauguració, Girona ha estat escollida perquè té la pionera càtedra de polítiques culturals i cooperació, dins la Universitat de Girona, que presideix Alfons Martinell.

Organitzat conjuntament amb la Comissió Europea i la Unesco, el seminari ha reunit els ministres de Cultura de cinc països (el Paraguai, Colòmbia, el Marroc, Moçambic i Burkina Faso), juntament amb els representants dels 27 estats membre de la UE, representants d'alt nivell de la mateixa Unesco, del PNUD, a més d'experts vinguts de més de 50 països procedents d'institucions públiques, ONG i col·lectius de la societat civil. En total uns 400 participants, 360 dels quals ahir estaven confirmats.

El principal objectiu d'aquest seminari és aportar una reflexió i fer una crida sobre la importància que la cultura estigui present en la revisió dels objectius de desenvolupament del mil·lenni, que tindrà lloc del 20 al 22 de setembre vinent a Nova York, durant la cimera convocada amb aquesta finalitat a les Nacions Unides. Tant Christian Leffler, director general adjunt de Desenvolupament i Relacions amb països ACP de la Comissió Europea, com Hans d'Orville, director general adjunt de la Unesco, van remarcar precisament «com és de pertinent aquest seminari i, encara més, les seves conclusions per fer-ne un balanç amb vista a la cimera de Nova York».

Motor dinamitzador

Entre ahir i avui, a Girona s'analitzaran les polítiques de desenvolupament que han incorporat la dimensió cultural en les seves estratègies, aportant experiències pràctiques i amb resultats positius que demostren que a través de la cultura i del respecte de la diversitat cultural es redueix la pobresa, es genera desenvolupament humà sostenible i es millora la governabilitat. Tots els ministres de Cultura presents van coincidir, amb definicions semblants, en aquest punt. Afirmen que la cultura «és la millor palanca per al desenvolupament» i que «és fonamental per generar l'autoestima d'un país en vies de desenvolupament». I el missatge és que la cultura «és herència i el que defineix la Humanitat».

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.