Barcelona Poesia furga en la contracultura

Les jornades, amb més de cent propostes, emfasitzen noves formes de creació, com ara la videopoesia i l'«slam poetry»

Hi tindran cabuda, és clar, els versos de Joan Maragall, Salvador Espriu o Màrius Torres, però la catorzena edició de Barcelona Poesia, plantejada amb voluntat de canvi, explorarà diverses formes d'expressió de la contracultura, amb formes actuals de creació com la micropoesia i l'slam poetry. «No es tractava de posar el comptador a zero, sinó de buscar maneres per arribar a poetes, maneres poètiques i públics diferents», explicava, ahir, Jordi Martí, director de l'Institut de Cultura de Barcelona, que organitza les jornades.

Barcelona Poesia es nodrirà, del 13 al 19 de maig en espais de la ciutat com ara la Virreina, el Museu Marès, la plaça del Rei i les biblioteques de la ciutat, de més de cent propostes de creació poètica combinada amb altres disciplines artístiques com la música, la dansa, el teatre, les arts visuals i les noves tecnologies. Una tria, per tant, es fa difícil, tot i que hi ha activitats que brillen amb llum pròpia: el recital de tres poetes trencadors i originals –Serhíi Jadan, Halyna Kruk, Iurii Zavadskyi– d'Ucraïna (país convidat en l'edició d'enguany, i amb una llengua que, pel fet d'haver estat tan perseguida pel rus, es pot considerar «germana» del català, segons els organitzadors); la trobada entre dues veus de referència de la poesia internacional actual com són Antonio Gamoneda i l'eslovè Tomaz Salamun o una nit de poetry slam («una manera de recitar molt rítmica que entronca amb la tradició del hip hop», segons explicava Martí Sales) al pati del Palau de la Virreina, que culminarà amb el primer concurs de slammers que se celebra a tot l'Estat.

«Els americans lletjos»

De l'exploració de noves formes que es proposa Barcelona Poesia 2010, d'altra banda, no es podrà passar per alt l'espectacle en forma de spoken word –titulat The ugly americans («Els americans lletjos»)– de quatre mestres del gènere i exponents de la cara menys amable i més contundent de la poesia dels Estats Units: Lydia Lunch (establerta a Barcelona des de fa uns anys), Bibbe Hansen (mare del cantant Beck), Eugene S. Robinson i Bryan Lewis Saunders.

El programa inclou també activitats com la fusió de poesia i jazz amb Joan Margarit, David Castillo i el trio de David Mengual; una visita de la micropoeta Ajo, tota una icona de l'underground madrileny; el lliurament del premi de poesia Jocs Florals i un concert de cloenda a la plaça del Rei amb La Batzuca (grup de folk que adapta poemes d'Agustí Bartra) i el líder d'Antònia Font, Joan Miquel Oliver. Les jornades, que tenen un pressupost de 292.000 euros, 40.000 més que l'any passat, s'inauguraran al Palau de la Música amb la 26a edició del Festival Internacional de Poesia i es completaran amb un concurs de poesia per SMS, homenatges a J.V. Foix i Joan Maragall, un acte sobre els 30 anys de Quaderns Crema i converses de sobretaula amb Jordi Cornudella, Perejaume, Arnau Pons i Maria Bohigas.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.