Els 50 millors vídeos de la història de Loop, a l'Arts Santa Mònica

A les portes de la celebració de la vuitena edició del festival i de la fira de videoart Loop (del 12 al 22 de maig), l'Arts Santa Mònica fa un gest de reconeixement a la història, encara breu però molt intensa, d'aquest esdeveniment artístic que, més que cap altre, ha col·locat Barcelona al mapa. Amb la complicitat total d'una de les eminències del videoart, el comissari independent i periodista radicat a Los Angeles Paul Young, es projecten prop de mig centenar de peces que, des d'ara mateix, ja poden considerar-se les millors que s'han vist en les set edicions de Loop, entre els anys 2003 i 2009.

Paul Young, que fa vint anys que va començar a visionar vídeos, creu que el mitjà és encara «difícil de comprendre, d'assimilar, categoritzar i acceptar», però que cal treballar a fons per canviar de perspectiva perquè és «apassionant, potent, bell, complex i essencial. Som en les primeres etapes de la vida d'aquest mitjà. No va ser fins als noranta que va aconseguir una acceptació generalitzada tant entre els artistes contemporanis com entre els museus».

L'exposició Visió remota, que es podrà visitar fins al pròxim 23 de maig i que ja s'ha pogut veure a Los Angeles, és un exercici de memòria de la història de Loop i alhora un gran aparador dels camins més inexplorats que ha recorregut el videoart els darrers anys. Young, que es va anar adonant de la dimensió de Loop mentre preparava l'exposició per a Los Angeles –«em vaig quedar impressionat: Loop ha obert una finestra»–, ha organitzat les 50 propostes a recer d'uns temes que considera els més recurrents en els artistes; per exemple, l'apropiació de cintes, pel·lícules o emissions de cinema i televisió; la crítica social; l'ús del cos, o el gust per allò pictòric.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.