Musicat vol que els músics cobrin dels ajuntaments a temps, amb factures i altes a la Seguretat Social

L'entitat gironina ha estat clau en el nou codi de bones pràctiques del sector

Que els músics cobrin a temps –no mesos després de la seva actuació– i que ho facin amb totes les factures, impostos i altes a la Seguretat Social en regla. Aquest és un dels principals objectius que planteja el nou codi, un llibret de 115 pàgines elaborat amb aportacions de les principals entitats del sector a Catalunya, entre les quals hi ha Musicat. Aquesta és la primera associació professional del país, amb més de 3.000 socis i una experiència de gestió que, des de Girona, ha contribuït a definir l'anomenat «model català», exportat a altres comunitats de l'Estat. «Fa uns dotze anys que anàvem al darrere del codi, que no fa res més que recollir en un document el que ja diu la llei en diversos punts», afirma Mas. Tot i que les reclamacions de Musicat són absolutament lògiques, Mas s'ha trobat amb algunes reserves a l'administració catalana –«Algú em va arribar a dir que, si s'aplicava tot això, no es podrien donar subvencions»– i fins i tot dins del col·lectiu de músics, massa acostumat a l'economia submergida. «Per totes aquestes traves, em vaig prendre com un repte personal que el codi arribés a ser una realitat», diu Mas. En principi, el codi té caràcter de recomanació, però el Conca s'ha compromès a vetllar perquè es compleixi i, a partir d'ara, s'hauran de respectar les directrius per poder rebre una subvenció.

L'estiu passat va tenir lloc una campanya a àmbit estatal perquè els ajuntaments contractessin els grups i orquestres de les festes majors complint la normativa. Era una advertència. Aquest any, els ajuntaments ja reben un mes abans de la festa un formulari en què se'ls reclama el programa de la festa i els contractes i altes a la Seguretat Social dels músics que hi actuaran. «Per a l'ajuntament representa una gran tranquil·litat, perquè en cas d'accident d'algun músic, estarà cobert i l'ajuntament no haurà de pagar una indemnització. I, a més, no ens haurem de trobar amb músics que es jubilen i cobren la pensió no contributiva en el millor dels casos», remarca Mas. Musicat vol organitzar per després de l'estiu una sèrie de jornades informatives sobre aquests temes, amb els consells comarcals.

La contractació és avui el tema del Giroscopi de Torroella

La contractació d'actuacions musicals serà l'eix central del Giroscopi Música, que tindrà lloc avui al Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí, organitzat per la Casa de Cultura de la Diputació de Girona amb la col·laboració de Musicat i l'Ajuntament de Torroella. Aquesta jornada monogràfica, inclosa dins del «Giroscopi durant l'any», està adreçada sobretot a programadors i gestors culturals de les comarques gironines.

A les 10 del matí, Antoni Mas hi oferirà la xerrada Solucions pràctiques per contractar actuacions musicals, i a 2/4 de 12 del migdia es farà una presentació del portal Musicat. Mitja hora després s'exposaran els resultats sobre el sector cultural a les comarques gironines, realitzat per la Càtedra Unesco de la UdG, i tot seguit es presentarà l'Associació de Professionals de la Gestió Cultural de Catalunya (APGCC). La jornada es completarà amb una mostra de grups de música i una visita a l'exposició Veus de la Mediterrània.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.