entre amics

Trajectòria de tiralínies

Arquitecte i editor, Jesús Moreno ha guanyat el premi a la millor llibreria especialitzada en còmic en el darrer Saló del Còmic de Barcelona per l'Espacio Sins Entido de Madrid

Fa uns quinze estius em trobava de vacances a Londres. No vaig desaprofitar la visita per fer un tomb per museus, botigues de discos i llibreries de còmic. A Gosh!, una de les principals botigues d'historietes, situada davant del British Museum, vaig trobar un material de primera: l'obra de Chris Ware The Acme Novelty Library. Les edicions originals d'aquest artista es caracteritzen perquè tenen formats molt diferents i gens habituals. Tant es pot trobar un còmic de butxaca com un altre de format tabloide. Ho vaig arreplegar tot.

Aquestes perles serien el meu botí comiquer del viatge. Tot cofoi vaig passar per caixa. Mentre feia cua i observava el meu tresor, de sobte em vaig adonar que la meva visió es duplicava. Al costat meu hi havia unes mans que subjectaven els mateixos còmics que havia pres de les lleixes. Eren les meves mans? Feia un viatge astral after breakfast? Estava a punt de topar amb un mirall? Hi veia doble a causa de l'alcohol?

Només va caldre aixecar la mirada per adonar-me que no. La persona que m'antecedia a la cua havia fet la mateixa tria. Ens vam mirar a la cara i ens vam adonar que tots dos érem forasters. La pinta de llatins ens delatava. «Sóc Jaume Vidal», li vaig dir. «I jo, Jesús Moreno», em va respondre. Plegats vam riure. Ens coneixíem de nom. Aleshores els que ens movíem en el món del tebeius eren quatre. I existia una connexió entre el que es feia a Madrid i Barcelona.

Aquesta anècdota ens ha servit per donar la brasa a la gent cada cop que hem sopat junts quan hem coincidit als salons d'Angulema i Barcelona, o quan vam col·laborar en l'exposició Factoria Bruguera al CCCB, on ell va fer el disseny de la mostra.

Jesús Moreno, nascut a Madrid l'any 1959, és de formació arquitecte. Reivindica molt les seves arrels aragoneses. També és un gran reivindicador del còmic, camp en què ha tocat totes les tecles. Com a arquitecte és dissenyador d'exposicions, el que s'anomena arquitecte museogràfic.

Les primeres passes les va fer com a autor en participar als cèlebres concursos que organitzava l'editor Josep Toutain a les seves revistes (va arribar a publicar a Comix Internacional). Com a dissenyador gràfic va treballar a Madriz, capçalera del Madrid de la movida de la qual ell va pensar el nom. Després d'estar implicat en projectes de còmic innovador, com el que es podia veure a les planes de les revistes Medio Revueltos i Ojo Clínico, va passar, ara fa deu anys, al camp de l'edició i va crear Ediciones Sins Entido.

Moreno, amb Sins Entido, al costat d'editorials com ara la mallorquina Inrevés, l'alacantina Edicions de Ponent o la basca Astiberri, va participar de l'esclat de les editorials independents que van permetre que a tot l'Estat s'obrís camí el fenomen de la novel·la gràfica.

Les edicions de Sins Entido reflecteixen la personalitat de l'autor, un home que sap encabir dins d'una façana de normalitat tot un món de fantasies inquietants. Les seves publicacions mostren que el món quotidià té una cara tèrbola (aconsellable la lectura de l'obra de Seth).

A més de l'editorial, Jesús Moreno ha creat l'Espacio Sins Entido, una llibreria de Madrid que també exposa còmic i il·lustracions originals. Es tracta d'un establiment en què el visitant ho té tot seleccionat. Hi ha les novetats que s'ajusten a un determinat lector de còmic. Aquesta pulcritud i coherència l'ha portat a rebre dissabte passat el premi a la millor llibreria especialitzada de tot l'Estat concedit en el marc del darrer Saló del Còmic.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.