Mor als 66 anys el pintor de la «consciència social», Brull Carreras

La Sala serà l'escenari el mes que ve d'una exposició i també d'un documental inèdit sobre l'artista

Brull Carreras va morir dimecres al vespre després d'una llarga malaltia, però estava treballant en l'exposició Brull Carreras-Homo Natura, una mostra molt interactiva que es veurà el mes que ve a La Sala i que recollirà les obres més representatives del pintor i projectarà una entrevista inèdita, realitzada fa unes setmanes al seu estudi. Nascut a Vilanova i la Geltrú el 7 de juliol del 1943, Carreras ha destacat per la seva vinculació amb els cercles culturals de la ciutat, però també pel seu vessant més pedagògic com a professor de plàstica per a infants.

En la seva trajectòria artística destaquen més de vuitanta exposicions individuals i col·lectives de temàtica principalment paisatgística. Les comarques del Garraf i el Penedès, Catalunya, Xile, l'Alguer, Lanzarote, Sòria i Los Monegros han estat motiu de les obres de Pere Brull Carreras, que va iniciar la seva carrera amb una exposició a les Galeries Rambles de Vilanova i la Geltrú, l'any 1966. Carreras va participar en concursos i biennals a Barcelona, Madrid, Sòria, Santander, Santiago de Xile i Buenos Aires, entre altres llocs, i va ser mereixedor del premi especial del jurat al Primer Saló Internacional d'Avinyó i menció especial del Saló Internacional d'Evian, tots dos a l'Estat francès.

Però al marge de tot això, el pintor vilanoví també tenia obres en exposició permanent en institucions com ara el Museu d'Art Contemporani de la Universitat de Xile, el fons d'art de l'Avui; als ajuntaments de Vilanova i la Geltrú, Sitges i Santa Coloma de Farners, a l'Ateneu Barcelonès i al fons d'art del Club de Futbol Barcelona.

«Una natura extremadament poètica, però gens dolça»

El comissari de l'exposició que s'inaugurarà el 18 de juny a La Sala, Ricard Planas, ha destacat de Brull Carreras el seu compromís social: «Tenia una gran consciència social que havia treballat amb els seus alumnes a les classes de plàstica, fins i tot quan encara ningú parlava del canvi climàtic.» Per Planas, amb la desaparició de Carreras se'n va molt més que un pintor local: «Era un pintor local amb una gran projecció internacional i que ha passejat les seves obres de Cadaqués a Xile. I l'exposició amb la qual hem treballat en els darrers mesos mostrarà això, perquè no volia que semblés que els pintors locals no tenen una gran repercussió.» Respecte a l'obra de Brull Carreras, Planas assenyala que hi ha dos temes que la vertebren: la figura humana, «que dibuixa uns personatges molt forts i expressionistes», i una natura «extremadament poètica, però gens dolça».

Exposició a La Sala, el 18 de juny

L'alcalde, Joan Ignasi Elena, va expressar ahir el seu condol a la família per la pèrdua: «Ha mort un gran artista, però sobretot ha mort una gran persona. Ens produeix una profunda tristesa aquesta pèrdua, per això vull expressar el meu condol a la família, els amics i a tota la ciutat, ja que segur que tots el trobarem molt a faltar.» En aquest sentit, Elena ha explicat que des del centre d'art contemporani La Sala s'estava preparant una exposició sobre la seva trajectòria artística que es farà igualment, «ja que és important que la gent conegui el llegat que ens ha deixat aquest artista». De fet, el comissari de l'exposició, Ricard Planas, ha explicat que l'artista ha participat activament en el muntatge de l'exposició, que ja està fet perquè es volien incloure imatges en el catàleg. La mostra estarà presidida per un gran retaule amb obres de l'artista, que també serà la portada de l'edició del juny de la revista Bonart.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.