Barcelona pren el pols a la foto documental en un nou festival

Ojo de Pez Photo Meeting se celebrarà del 15 al 17 de juliol a La Virreina

En el context del debat encès sobre la credibilitat del fotoperiodisme, la fotografia documental que no es regeix per les directrius dels mitjans de comunicació de masses es pot desenvolupar en unes condicions de relativa independència. Però sovint aquest tipus de projectes fotogràfics compromesos amb la realitat –i que facturen un gran nombre d'autors– tenen una visibilitat minsa. Amb l'anhel de crear xarxes internacionals de contactes entre fotògrafs i editors ha nascut la trobada Ojo de Pez, que manlleva el nom de la revista homònima nascuda a Barcelona ara fa set anys.

Ojo de Pez, que tindrà lloc a La Virreina, té un marcat perfil professional (el públic general només tindrà accés a algunes conferències) i rebrà amb els braços oberts personalitats del nivell de Jamie Wellford, editor de la revista Newsweek; Christian Caujolle, editor de l'agència VU; Shahidul Alam, creador de l'agència Drik; Robert Pledge, creador de l'agència Contact, i Stephen Mayes, director de VII Photo Agency. També han confirmat la seva assistència alguns fotògrafs tan il·lustres com ara Alex Majoli, Michael Ackerman, Donald Weber i Bloomberg & Chanarin.

El programa alterna visionats de mostres de treball amb la presència d'experts mundials; conferències de reputats fotògrafs que parlaran de la seva feina i donaran la seva visió de l'estat de la fotografia documental en el món contemporani; uns cara a cara entre dos fotògrafs a recer d'un tema d'actualitat; debats entorn dels col·leccionistes de fotografia documental i de l'edició de llibres de fotografia, i projeccions de peces de cinema documental creades per fotògrafs.

El fotoperiodisme avui

Uns dies abans de l'obertura del congrés, La Virreina inaugurarà (el 6 de juliol) l'exposició Antifotoperiodisme, una de les apostes fortes de la nova etapa del centre sota el lideratge de Carles Guerra. La mostra abordarà la crisi que amenaça de deslegitimar el fotoperiodisme com el gènere fotogràfic que fins ara ha assumit la gran responsabilitat d'informar sobre els esdeveniments del món. Allan Sekula, Ariella Azoulay, Gilles Saussier, Phil Collins, Walid Raad, Paul Fusco, Hito Steyerl, Renzo Martens i Harun Farocki són alguns dels fotògrafs que prendran part en un projecte expositiu totalment ambiciós.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.