La reforma de l'interior de la catedral de Tarragona costarà 3,9 milions d'euros

Les obres, que no implicaran tancar l'edifici al culte, també inclouran l'excavació per buscar-hi restes del temple d'August

La quarta fase d'obres a la catedral inclou la rehabilitació de la nau central, les voltes i algunes capelles. L'actuació començarà a la capella gòtica dels Sastres i acabarà a les capelles de Sant Lluc i Sant Oleguer. Les obres començaran a principi de juny, segons va explicar ahir Martí Barberà, degà del capítol de la catedral. Com que en els primers sis mesos la intervenció se centrarà a la nau central de la seu, s'aprofitaria per dur a terme també l'excavació arqueològica que ha de permetre «analitzar què hi ha al subsòl de la catedral». De fet, amb les tècniques de radar que s'hi van aplicar l'any 2007 es van detectar restes de grans estructures antigues, que el món arqueològic actual atribueix al temple romà que els tarragonins del segle I van aixecar en honor de l'emperador August, i del qual fins ara mai no s'ha trobat cap evidència. «Intentarem que l'excavació es pugui dur a terme, perquè és molt important per a la història de la ciutat», va explicar l'arquitecte Joan Figuerola.

En els sis mesos següents, les obres es traslladaran a la part de la porta d'entrada a la catedral. I, per acabar, es rehabilitaran el creuer i el presbiteri.

També es restauraran les pintures murals medievals i es millorarà l'accessibilitat als espais amb la supressió de barreres arquitectòniques i la instal·lació elèctrica. Està previst que l'actuació acabi a finals de l'any 2011.

En aquest any i mig d'obres, no serà necessari, segons l'arquebisbe Jaume Pujol, tancar l'edifici al culte, tot i que durant les obres a la nau central els actes religiosos es traslladaran al creuer o al presbiteri.

Les obres s'han adjudicat a l'empresa Urcotex. Costaran 3,9 milions d'euros, que es finançaran a través de l'1% del Ministeri de Cultura.

L'execució de les obres també afectarà la instal·lació del nou orgue, que en aquests moments està construint una empresa especialitzada holandesa. «La previsió era que l'orgue estigués a punt a finals d'enguany, però com que estarem en ple procés d'obres no es podrà instal·lar», va apuntar Miquel Barberà, que hi va afegir que la instal·lació del nou instrument «es retardarà almenys un any, fins a l'any 2010».

Ja fa catorze anys que va començar la restauració del temple, però la fase actual, la que afecta l'interior, era la més esperada. «És la que ens permetrà recuperar l'esplendor, la bellesa i la llum de l'interior de la catedral», afirma l'arquitecte Joan Figuerola.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.