Els Tallers Oberts a Ciutat Vella s'alien amb els d'altres barris

Disset anys després, la idea d'un grup d'artistes i d'artesans de Ciutat Vella d'obrir de bat a bat les portes dels seus tallers als ciutadans s'ha fet gran. Gran i compartida per talleristes de dos districtes més, Gràcia i Sarrià-Sant Gervasi, per als quals no és una idea nova però sí molt més seductora feta en aliança.

Els Tallers Oberts a Ciutat Vella són ara els Tallers Oberts BCN, que sota la batuta de l'A-FAD, l'Associació d'Artistes i Artesans del FAD, celebraran més de 150 tallers i 400 artistes els dies 28, 29 i 30 de maig i 4, 5 i 6 de juny. La iniciativa s'ha fet gran, i més que creixerà l'any que ve si no s'entorpeix la previsió d'afegir més tallers de Sant Martí (on també hi ha molta tradició d'obrir els tallers dels artistes al Poble Nou) i Sants-Montjuïc. De moment, i a recer de les optimistes expectatives d'enguany, es calcula que entre 60.000 i 90.000 persones gaudiran d'unes jornades que l'any passat aplegaven la meitat de públic.

Els responsables de l'A-FAD, sota el lideratge de Magda Polo, tenen un projecte encara molt més ambiciós d'establir connexions amb talleristes d'altres ciutats europees. Els ponts de comunicació internacional seran visibles a partir de l'edició de l'any que ve, ja que ja hi ha gestions molt avançades amb París (la idea és fer una exposició d'artistes i artesans d'allà aquí i una altra d'artistes i artesans d'aquí allà). Per d'aquí a dos anys, l'aventura es pot estendre també a Berlín.

Els Tallers Oberts BCN no tenen cap més anhel que convidar els ciutadans a descobrir els secrets dels creadors in situ, és a dir, que presenciïn el procés de creació de les seves obres al seu espai més íntim i reservat durant la resta de l'any: el seu taller. «Som una alternativa als museus perquè interactuem més amb el públic», diu Magda Polo. I amb un públic familiar per naturalesa que, tingui l'edat que tingui, se sent còmode explorant els tallers dels artistes.

És alternativa als museus, i també a les galeries convencionals. Perquè el col·leccionisme que cultiva Tallers Oberts s'adreça a «persones amb un poder adquisitiu mitjà i baix», per a les quals és impossible desemborsar una gran quantitat de diners per tenir una obra original a casa. En aquest sentit, a cada un dels 150 tallers hi trobaran com a mínim una obra amb un preu inferior als 100 euros.

Les novetats no s'acaben aquí. En la tradicional exposició col·lectiva Síntesi (els artistes de la qual els tria un jurat i que es podrà visitar del 28 de maig al 6 de juny), enguany hi haurà dos reforços o, el que és el mateix, dos artistes convidats: Peret i Maria Espeus.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.