cultura

922 pel·lícules de cinema amateur gironí es poden visionar per web

El CRDI de l'Ajuntament de Girona les ha posat a disposició pública

Fa anys que el Centre de Recerca i Difusió de la Imatge no es limita només a la important tasca de recopilació i preservació de tota mena de material gràfic i audiovisual relacionat d'alguna manera amb la ciutat de Girona. Amb l'arribada de les noves tecnologies, el CRDI ha explotat la seva capacitat per difondre tot aquest ric patrimoni que té arxivat per posar-lo a disposició de tot aquell qui ho vulgui. Entre les darreres aportacions, destaca la possibilitat de poder veure tota una sèrie de curtmetratges de ficció, reportatges i pel·lícules familiars que conformen una mostra representativa del que ha estat la producció de cinema amateur a la ciutat de Girona en la segona meitat del segle XX.

A partir d'ara, doncs, es poden visualitzar, per primera vegada i íntegrament, obres d'autors com Jordi Lladó, Benjamí Cordon, Joan Boladeras o Jordi Bosch, que se sumen així als d'Antoni Varés, Narcís Sans i Joaquim Puigvert. Aquest recull de pel·lícules inclou també altres filmacions de caire familiar com les dels fons de la casa Foto Lux, amb imatges de Girona i de la Costa Brava als anys 30 o les pel·lícules de l'escultor Josep Bosch, Piculives. En total hi ha a disposició pública 922 pel·lícules amb accés directe on-line.

Jordi Lladó.

Va destacar en el camp de la ficció, amb la producció de 6 pel·lícules rodades en 8 i 16 mm, en la seva majoria curtmetratges però també un llargmetratge, Amor adolescente (1966-69), fruit de l'escriptor Josep Maria Gironella que en va escriure el guió.

Joan Boladeras.

Va col·laborar amb Lladó com a ajudant de direcció en algunes pel·lícules, però també va dirigir personalment alguns curtmetratges com Finalitzà (1971) i Els esdeveniments (1967), els dos protagonitzats per Jordi Soler.

Benjamí Cordon.

També va realitzar curtmetratges i documentals, com el dedicat al Mercat de Girona (1965).

Josep Maria Planas.

Es va iniciar en la realització cinematogràfica amb només 14 anys. Algunes de les pel·lícules més destacades de Josep Maria Planas són El atardecer de la vida (1965), Sols... Pare, fill i terra (1967-1975), Divagacions (1970-1979) i If... (1976).

Jordi Bosch.

Metge que va captar amb la seva càmera les tradicions de la ciutat, com ara la processó de Corpus (1964) o l'exposició de flors a Sant Pere de Galligants (1968), així com les inundacions de l'any 1962 o la nevada de 1963.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.