cultura

Catalogaran els vitralls religiosos i civils des del barroc fins al modernisme

Com a continuació del projecte d'estudi dels vitralls gòtics i renaixentistes Corpus vitrearum Medii Aevi, l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) i el Departament de Cultura han creat el Registre i inventari dels vitralls de Catalunya, que pretén catalogar els vitralls des del barroc fins al modernisme, pas previ per salvaguardar, donar a conèixer i protegir aquest patrimoni.

S'examinarà cada obra per fer-ne un estudi històric i iconogràfic i, a més, s'analitzaran la tècnica emprada, l'interès estètic i el valor de l'autoria. Les dades bàsiques de cada vitrall quedaran reflectides en una base de dades.

Tot i que la majoria de vitralls catalans són propietat de l'Església, el registre també vetllarà per la conservació de les obres que són a les mans de museus i de particulars.

Xavier Barral, director del projecte, considera que aquesta iniciativa és un gran pas per equiparar-se amb països pioners en la conservació de patrimoni com França. Barral destaca la importància de la feina de catalogació, ja que «si el patrimoni no es coneix no es pot protegir».

Les diverses actuacions del registre es duran a terme, segons Antoni Vila, director executiu del Corpus vitrearum Medii Aevi, seguint «la divisió territorial de l'Església». Les primeres actuacions, que ja estan en marxa, se centraran en la demarcació de Barcelona i el vitralls eclesiàstics de la ciutat de Girona.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.