cultura

El Museu de Valls dedica una exposició al destacat pintor i activista cultural Ignasi Mallol

Des del 1991 no s'havia dedicat cap producció monogràfica a aquest artista

Ignasi Mallol, la tranquil·litat perduda d'un home, d'un país és una producció pròpia del Museu de Valls que, a cura de l'historiador Miquel-Àngel Codes Luna, mostra l'obra i la vida d'aquest autor, fortament sotragada per l'esclat de la Guerra Civil.

A partir d'una fotografia d'Ignasi Mallol pintant el 1940 un paisatge de Colòmbia (poc abans de morir), l'espectador podrà recompondre la seva vida i descobrir la seva interessant pintura paisatgística, a més d'assabentar-se de totes les accions culturals que va emprendre.

L'exposició té una vintena de peces de l'artista i una petita mostra d'altres artistes amics del pintor com ara els escultors Esteve Monegel i Joan Rebull, o pintors com ara Francesc Vayreda i Vicenç Solé, per donar una visió més àmplia de la trajectòria vital de l'artista. La mostra que presenta el Museu de Valls es podrà visitar fins al 18 de juliol, tot recuperant una figura artística a la qual no s'havia dedicat una exposició monogràfica des de la que el 1991 es va fer al Museu d'Art Modern de Tarragona.

El llibre

Pel que fa al llibre, que també es presenta en l'acte d'inauguració, porta per títol Ignasi Mallol. La Catalunya quiescent, obra del mateix comissari de la mostra, Miquel-Àngel Codes Luna. El volum forma part de la Col·lecció Tamarit, dedicada a la divulgació de l'art dut a terme a les comarques de Tarragona per autors que hagin tingut una estreta relació amb el territori. Tant a l'exposició com al llibre, s'analitza la seva evolució pictòrica com un dels membres més importants de l'escola paisatgística d'Olot, al mateix temps que descobreixen les seves facetes menys conegudes, com ara la d'activista cultural. Mallol va ser qui va rescatar de l'oblit el gran pintor Francesc Gimeno i va ser el fundador del transcendental Taller Escola de Pintura i Escultura de Tarragona, a més de salvador del patrimoni artístic de Tarragona durant la Guerra Civil, una acció amb què va arribar a posar la seva vida en perill. Amb la Guerra Civil, tots els projectes van quedar frenats i Mallol va ser nomenat delegat de la Comissaria General de Museus de la Generalitat de Catalunya.

L'origen de les peces de la mostra

el punt

Les peces que s'exposen al Museu de Valls en la mostra dedicada a Ignasi Mallol provenen del Museu Nacional d'Art de Catalunya, el Museu d'Art Modern de Tarragona, el Museu de l'Empordà de Figueres, el Museu Comarcal de la Garrotxa o del Museu Abelló de Mollet del Vallès. També se n'hi exhibeixen del Museu de Valls, de l'Institut Municipal de Museus de Reus, de la Diputació de Tarragona i dels ajuntaments de Tarragona i Cornudella. L'exposició s'ha pogut completar amb obres que provenen de diferents col·leccions privades de Tarragona, Barcelona, Olot i Cadaqués. Les imatges que acompanyen la mostra tenen com a origen els arxius de l'abadia de Montserrat, els arxius comarcals de la Conca i del Penedès, el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona, l'Arxiu Municipal de Valls i l'Institut Municipal dels Museus de Reus. Algunes ofereixen moments tan singulars com l'aixecament d'un mur a la catedral de Tarragona, durant la guerra, o l'apuntalament de l'arc de Berà.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.