cultura

La Gent del Llamp impulsa la publicació, en 8 volums, de l'obra completa de Josep Anton Baixeras

El primer número, dedicat a la narrativa breu, es presentarà a la tardor

En la tradicional recepció als escriptors que l'Ajuntament de Tarragona va organitzar la diada de Sant Jordi del 2007, coincidint amb la celebració del vuitantè aniversari de Josep Anton Baixeras, l'aleshores regidor de Cultura, Albert Vallvé, es va comprometre a publicar la seva obra completa. Ara, quan ja no és regidor de Cultura però sí diputat, Vallvé veurà fet realitat el projecte gràcies a l'impuls del col·lectiu La Gent del Llamp i a la implicació tant de l'Ajuntament com de la Diputació, que assumiran a parts iguals els 12.000 euros que costarà l'edició de cadascun dels vuit volums de l'obra completa de Baixeras.

L'edició anirà a càrrec de Cossetània (editorial que també està immersa en la publicació de l'obra completa d'Artur Bladé Desumvila i de Narcís Oller) i es preveu un volum cada any –seran set o vuit volums en funció de l'extensió dels textos de periodisme radiofònic–. «Amb això volem fer un petit homenatge a un intel·lectual que va representar la ciutat», segons va dir ahir l'actual regidora de Cultura, Carme Crespo, que va destacar «la qualitat de l'obra literària de Baixeras, àmpliament reconeguda».

Durà les regnes del projecte editorial el col·lectiu La Gent del Llamp (del qual formava part el mateix Baixeras) i que ja havia publicat algunes de les seves obres. Magí Sunyer, membre del col·lectiu, va explicar ahir que cada volum inclourà un estudis introductori sobre el gènere que s'hi aplegui.

El primer volum, que aplegarà la narrativa breu (vegeu peça annexa), es publicarà a finals d'any, amb tota probabilitat durant la celebració de la Tardor Literària de Tarragona, un programa que també inclourà unes jornades dedicades a l'escriptor. L'estudi específic sobre la narrativa breu de Baixeras anirà a càrrec de l'escriptora Lurdes Malgrat. A més, aquest primer tom inclourà un pròleg del poeta, traductor, crític i assagista Joan Triadú: «És un pròleg de luxe, que és el que va voler Baixeras», va apuntar Magí Sunyer.

Josep Anton Baixeras, que va morir l'agost del 2008, era advocat de professió i també va ocupar diversos càrrecs polítics. Va ser un dels fundadors d'Òmnium Cultural de Tarragona i membre de l'Assemblea de Catalunya durant els darrers anys del franquisme. En les primeres eleccions democràtiques, el 1977, va ser escollit senador per la candidatura Entesa dels Catalans. I a les primeres eleccions municipals democràtiques, el 1979, va encapçalar com a independent la llista del PSUC i va ser escollit regidor. L'any 2004 va ser investit doctor honoris causa de la URV.

LES OBRES

Volum 1: narrativa breu
Perquè si (Moll, 1958)
Calipso (Moll, 1960)
Perquè no (Selecta, 1960)
Contes menestrals (Cossetània, 2008)
Volum 2: novel·la
L'anell al dit (Proa, 1964)
Les mares (Columna, 1996)
Volum 3: teatre
El mas dels casaments (La Gent del Llamp, 1995). Inclou tres obres: L'ambició, La tangent i La bilis negra
Narcís als llimbs (Arola, 2003)
Arseni o l'uxoricida, dins El mort (Arola, 2009)
La reina ha relliscat (adaptació, en col·laboració amb Magí Sunyer i Josep Anton Codina)
Jasó (inèdit)
Ismene (inèdit)
Vida d'heroi (monòleg inèdit)
Volum 4: traducció
La fira de Plundersweilern, de Goethe, en col·laboració amb Jordi Jané
El dia més foll, de Peter Turrini
Egmont, de Goethe (inèdit)
Volum 5: periodisme escrit
Volum 6: articles, conferències i estudis
Volums 7 i 8: periodisme radiofònic.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia