cultura

L'estació d'autobusos de Tarragona s'utilitzarà com a espai artístic

El projecte Estació Creactiva, que s'inaugurarà dissabte, inclourà quatre intervencions d'art a l'any

Amb Estació Creactiva s'aconsegueix, per una banda, «donar vida artística» a un espai «sovint mal utilitzat», segons Mario Cortés, gerent de l'Empresa Municipal de Transports, i, per altra banda, facilitar un espai per als creadors del territori. Aquest nou projecte, que coordina l'associació cultural Künstainer, programarà cada tres mesos, coincidint amb el canvi d'estacions, una intervenció d'art contemporani, «amb la intenció que els usuaris puguin gaudir de l'art mentre participen de l'exercici quotidià d'agafar l'autobús», expliquen els responsables. Es tracta que els usuaris de l'estació no siguin «simples espectadors, sinó protagonistes de l'acció».

Aquest és un projecte innovador a Tarragona, i se'n poden trobar precedents en intervencions similars a les ciutats de Madrid, Berlín i Amsterdam, on han tingut molt bona acollida tant de la ciutadania com dels artistes que hi han participat.

Durant la primera temporada, les intervencions artístiques seran programades directament pels comissaris, Unai Reglero i Salvador Borrego. I per la segona temporada, que començarà l'estiu del 2011, s'obrirà una convocatòria pública per seleccionar els propers encarregats de vestir l'estació d'autobusos. El jurat estarà format pels comissaris del projecte i per membres de la gerència de l'Empresa Municipal de Transports.

La iniciativa s'inaugurarà aquest dissabte amb una primera proposta, Distorsión libre, d'Unai Reglero. La mostra proposarà que l'usuari de l'estació interactuï amb la imatge distorsionada que li tornaran els miralls distorsionadors, situats al túnel que va a les andanes de baix, acompanyats d'un mural «esperpèntic». Serà, segons Unai Reglero, una reflexió crítica sobre el paper dels mitjans de comunicació en la creació de l'imaginari visual col·lectiu i pren com a punt de partida Ramón del Valle-Inclán, que va reflectir la tragèdia de la societat espanyola del moment als miralls distorsionadors del Callejón del Gato. De la mateixa manera, Unai Reglero denomina Esperpento 2.0 la societat actual, «immersa en una crisi de valors que afecta el sentit ètic i les creences, i que, en conseqüència, és molt més vulnerable als missatges que rep dels mitjans de comunicació».

Aquest dissabte (20 h) s'inaugurarà simultàniament el projecte Estació Creactiva, i la primera intervenció d'Unai Reglero. Per a l'ocasió s'ha convidat tres personalitats destacades per les seves intervencions en espais púbics: Santiago Cirugeda («l'enfant terrible de l'arquitectura espanyola»), Daniel Toso (director dels Jocs Internacionals d'Art Efímer de Ciutats en Línia) i Francesc Perramon (professor de l'Escola d'Art i Disseny de Tarragona), que, juntament amb Unai Reglero, plantejaran un debat amb els assistents. L'acte acabarà amb l'actuació de Chisao.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia