cultura

No hi ha veritats

L'artista mallorquí Rafa Forteza inaugura avui a Horizon l'exposició ‘Andar-es'. Són obres petites a les quals t'has d'apropar i modificar la teva perspectiva

“Jo vull que, quan vegis una obra meva, no et faci pensar alguna cosa de mi, sinó de tu”

“Davant d'una obra petita, hi ha un moment en què t'hi vas apropant i va minvant la teva magnitud humana. És semblant al que passa quan estàs amb un nen i t'ajups per posar-te a la seva altura”, diu l'artista mallorquí Rafa Forteza (Palma, 1955), que avui inaugura a la galeria Horizon de Colera (19.30 h) l'exposició Andar-es, formada per una quinzena de quadres de petit format, que es podrà visitar fins al 15 de setembre. Forteza ja havia exposat a Horizon –“tinc molt bona relació amb les persones que la regenten, fins i tot m'agrada el nom de la galeria”–, on va arribar una mica per casualitat, com passa gairebé amb tot, quan va estar treballant durant un temps en un taller de gravat de Figueres.

Andar-es, el títol, remet al trajecte d'apropament al quadre que l'espectador ha de realitzar d'una manera conscient, sempre des d'una perspectiva diferent, única, aleatòria i, per tant, lliure. Rafa Forteza defensa sobretot la individualitat també a l'hora de percebre la realitat i l'obra d'art. “La percepció sempre és individual i només et pertany a tu, perquè és la teva vida. No importa gens ni mica que t'equivoquis de percepció, perquè no hi ha veritats. Jo vull que, quan vegis una obra meva, no et faci pensar alguna cosa de mi, sinó de tu. I és igual si no l'entens, perquè en realitat no hi ha res a entendre”.

Forteza ens encoratja a buscar les coses especials, els moments únics en què ningú no ens pot reemplaçar. “És important que les persones sentin que són úniques en el món i que viuen situacions especials, que no actuïn com a xais. Per caminar i accedir al coneixement necessites temps. Ara et venen que, a través d'internet, pots tenir accés immediat a qualsevol cosa. Però si no saps res de bioquímica, no cal que entris en un web que tracti aquest tipus de temes, perquè no entendràs absolutament res”.

LA XIFRA

15
són els quadres
que Forteza exposa a Horizon. Tots fan 15 x 10 cm i estan fets amb tècnica mixta i ‘collage' sobre paper.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.