la contra

Un territori fet de contes

Sant Pol, Sant Cebrià i Sant Iscle reafirmen la seva vinculació a la Vallalta en una col·lecció

Què tenen a veure les dones d'aigua de Sant Iscle, les campanes de l'ermita de Sant Pol i la serp de Can Coris de Sant Cebrià? Aparentment, res de res, però amb una mica d'enginy i un polsim d'imaginació les han convertit totes tres en protagonistes d'una nova col·lecció: Una Rierada de Contes. Els tres municipis comparteixen una mateixa realitat territorial: la Vallalta que en ocasions anteriors ha facilitat la col·laboració i la bona entesa, sobretot, però no només, en matèria cultural. És així que malgrat la crisi, que s'accentua encara més en les iniciatives culturals, aquestes tres poblacions han decidit tirar endavant el repte de posar a l'abast dels més menuts les llegendes i històries que els són més properes. Una Rierada de Contes ha begut de les aigües de la tradició i cultura popular més arrelada, a banda de nodrir-se tant d'autors com d'il·lustradors locals i l'objectiu prioritari és fer arribar els volums tant a les escoles bressol com als col·legis de les tres poblacions aprofitant que Sant Jordi és a la cantonada. En aquest sentit, Dones d'aigua ha estat una adaptació de Fina Joseph amb il·lustracions d'Àfrica Fanlo; Marta Romà ha fet l'adaptació de La serp de Can Coris i Ricard Aranda li ha posat color i forma, i, finalment, Sant Pol la manta és el resultat de l'adaptació d'Ester Roig i les il·lustracions de Lluïsot.

Ahir es va fer la presentació oficial de la nova col·lecció a Sant Pol, a càrrec del tècnic de Cultura, Xavier de Montellà, que va recordar que l'acció conjunta ha estat possible gràcies a l'aportació econòmica de la Diputació i de la concessionària d'autopistes Acesa, com de la participació del Servei d'Ocupació de Catalunya. «Per què Una Rierada de Contes? Perquè volíem deixar constància d'aquest eix vertebrador que uneix els tres pobles i que és la riera», va explicar De Montellà que, a més, va incidir en el nou logotip de la iniciativa que mostra tres figures geomètriques relligades per una línia desigual de punts. La tria del públic al qual va dirigida la nova col·lecció tampoc va necessitar gaire discussió. Qui millor que els més petits per descobrir i fer seves les llegendes dels avis i, de retruc, fer més forts els lligams amb el seu poble? «No ens volem quedar només amb aquests tres títols, sinó que l'objectiu és anar afegint més històries a la col·lecció, però totes vinculades al territori», va dir convençut el tècnic. Tant l'alcalde de Sant Pol, Manuel Mombiela (CiU), com el regidor de Cultura de Sant Cebrià, Ferran Reyero (CiU), van coincidir a destacar la bona entesa entre els tres municipis, i alhora, la bona predisposició a continuar mancomunant serveis i iniciatives.

De fet, els tres municipis col·laboren en tasques culturals a través d'un pla conjunt des del 2005 i els resultats són plenament satisfactoris. Els uneix un àmbit comú i, al mateix temps, apliquen una sensata economia d'escala per optimitzar esforços. Tant és així, que en el mateix acte ja es va avançar la pròxima posada en marxa d'un web de la Vallalta «on es detallaran les diverses rutes culturals dels tres municipis, camins senyalitzats amb els llocs d'interès cultural i per recórrer-los en bicicleta o a peu».

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.