cultura

La contra

Un altre gran dia per a Girona

No cada dia arriba un quadre de 5,40 per 11,90 metres que mostra la victòria dels gironins sobre les tropes franceses. Ahir ‘El gran dia de Girona' va fer el seu últim viatge

Com remarcava ahir el director del Museu d'Art de Girona, Josep Maria Trullén, l'acord que ha permès la restauració i el trasllat definitiu a Girona d'El gran dia de Girona, el gran quadre en tots els sentits de Ramon Martí Alsina (Barcelona, 1826-1894), ha estat una operació feliç per a totes les parts implicades: el MNAC, propietari de la tela; el Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació; la Fundació Caixa Girona, i també el Museu d'Art de Girona, que rep l'obra de Martí Alsina amb una gran exposició subtitulada Anatomia d'un quadre, que a partir del 23 d'octubre mostrarà esbossos i altres elements per situar l'obra en el seu context històric i artístic. El mateix quadre serà la peça estel·lar d'aquesta exposició amb tres seus: el Museu d'Art, la Diputació –on hi ha Les heroïnes de Santa Bàrbara, un altre oli de Martí Alsina– i l'auditori Josep Irla de la nova seu de la Generalitat a Girona, que des d'ahir a la tarda ja és l'espai definitiu d'exposició d'El gran dia de Girona, un monumental oli de 5,40 per 11,90 metres al qual Ramon Martí Alsina va dedicar bona part de la seva vida. L'obra, que mostra la victòria dels gironins liderats per Álvarez de Castro sobre l'exèrcit francès, explica també com el seu creador va anar derivant durant la seva llarga elaboració –que ell mateix va considerar inconclusa– des de l'academicisme fins a les influències dels modernisme.

De tot això parlaven ahir Trullén i la tinenta d'alcalde de Cultura, Lluïsa Faxedas, mentre observaven amb el delegat del govern, Jordi Martinoy, i el director dels serveis territorials de Cultura, Miquel Sitjar, com vuit operaris treien del camió procedent del Centre de Restauració de Béns Mobles de Valldoreix la gran tela enrotllada d'El gran dia de Girona, ja rehabilitada en tota la seva esplendor cromàtica. Ahir ningú la va poder veure, però ara s'instal·larà sobre un bastidor d'alumini i fusta i divendres el quadre es presentarà a la premsa. Després de l'exposició, El gran dia de Girona formarà part, juntament amb la farmàcia de l'antic hospital i les restes arqueològiques de les excavacions que es van portar a terme a Santa Caterina, del fons patrimonial que es mostrarà durant les visites guiades a l'edifici de la Generalitat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.