Cultura

Cultura reitera la legitimitat de la col·lecció del Museu Diocesà

La Generalitat recorda que les obres estan emparades per la Llei catalana de Patrimoni Cultural

El Bisbat de Lleida demana al jutge que autoritzi el lliurament de les obres a la diòcesi de Barbastre

El departament de Cultura i Mitjans de Comunicació ha recordat en un comunicat que “qualsevol acord sobre l'Art de la Franja” ha de partir del reconeixement de la legitimitat i la unitat de la col·lecció. Cultura assegura que “és un fet documentat i provat” que el procediment seguit pel Bisbe Messeguer fa més d'un segle per tal de constituir la col·lecció i protegir les obres, “va ser escrupolós i legítim”.

La Generalitat ha respost així a l'anunci fet aquest dimecres pel Bisbat de Lleida de desistir de la seva reivindicació sobre la defensa de la propietat lleidatana de l'art de la Franja de Ponent que li reclama el Bisbat de Barbastre des de fa quinze anys.

En aquest sentit, el departament ha expressat que l'administració catalana i la resta d'institucions públiques representades en el consorci del Museu de Lleida sempre han tingut “la voluntat de trobar una solució dialogada” i l'ha condicionat també al reconeixement de l'empara que li proporciona la Llei catalana de Patrimoni Cultural, i les successives resolucions del Parlament.

El bisbat demana auxili al jutge

Per la seva banda, el Bisbat de Lleida ha demanat aquest dimecres “auxili” al jutjat d'instrucció número 4 de la ciutat per aconseguir que aquest l'autoritzi, encara que sigui de “forma preventiva”, a lliurar les obres en litigi al Bisbat de Barbastre-Montsó.

L'advocat del bisbe Joan Piris, Xavier Gonzalo, ha explicat que aquesta sol·licitud d'auxili, plantejada al mateix temps en què la diòcesi ha anunciat la seva renúncia a continuar en la causa judicial, respon a peticions que li han fet, d'una banda, la nunciatura del Vaticà i, de l'altre, el president d'Aragó, Marcelino Iglesias.

Des d'alguns estaments eclesiàstics s'interpreta la decisió de Piris com una manera d'aturar les protestes anunciades a l'Aragó durant la visita del papa, el 6 i 7 de novembre.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.