Cultura

Comiats a Lleida

“Era molt treballador i tenia una gran passió per Bell-lloc i el parlar lleidatà”

La capella ardent amb les despulles del professor Joan Solà s'instal·larà avui, a partir de les 9
del matí, al paranimf de l'edifici històric de la
Universitat de Barcelona. Cap a les 15.30 tindrà
lloc una cerimònia de comiat del lingüista.

El traspàs va provocar sorpresa i tristor al poble de la seva família, Bell-lloc d'Urgell (Pla d'Urgell), tot i que es coneixia la greu malaltia que patia Solà. L'Ajuntament es reunirà en els propers dies per
preparar un homenatge pòstum, segons va explicar l'alcalde Ramon Cònsola. Encara es desconeix què es farà, però es vol organitzar un comiat i un reconeixement a un dels fills il·lustres del poble.

Una de les seves germanes que viu a Bell-lloc, la Lluïsa, va voler destacar que era “un incansable treballador”, que ja des de ben jove no escatimava hores de feina, així com “la passió i estima que tenia cap al poble i el parlar lleidatà”.

Una altra de les reaccions destacades va ser la del rector de la Universitat de Lleida (UdL), Joan Viñas, que va recordar la investidura de Solà com a doctor honoris causa l'any passat i que fa menys d'un mes va fer una gran esforç, segons el rector, per poder assistir al lliurament del primer premi internacional de filologia catalana de la UdL que duu el seu nom. Viñas va afegir que la
seva intervenció, un cop més en la defensa de la llengua catalana, va ser un dels darrers discursos en públic del professor.

L'alcalde de Lleida, Àngel Ros, va parlar d'una “trista” notícia per a la llengua catalana i el país, mentre que el delegat del govern, Miquel Pueyo, que és filòleg i va ser director de Política Lingüística, va destacar que el professor era “una persona accessible, generosa i compromesa” i que el país havia perdut una gran persona.

Entitats culturals i de defensa de la llengua catalana, com l'Ateneu Popular de Ponent i la delegació lleidatana d'Òmnium Cultural, també van lamentar la pèrdua del filòleg lleidatà.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.