Cultura

Nit d'ànims

Eliseu Climent i Tresserras encoratgen al risc i la rebel·lió en la gala de lliurament dels Octubre

“Les mesures contra la llengua són un acte de violència política i ens hi hem de rebel·lar”

Fidels a la seua concepció, els Octubre continuen sent més que uns premis literaris. La gala de lliurament dels guardons, la Nit dels Octubre és també, i sobretot, un acte de reafirmació identitària que enguany va estar marcat pel to encoratjador que els oradors van utilitzar per fer front a les adversitats.

L'editor amfitrió i president d'Acció Cultural del País Valencià, Eliseu Climent, va insistir que el país funciona donant dos passos endavant i un endarrere i va afirmar que la gran manifestació a Barcelona, organitzada per Òmnium Cultural en resposta a la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut de Catalunya, i les prop de 650.000 signatures que han fet possible dur al Congrés la ILP “Televisió sense Fronteres” per garantir les emissions de TV3 al País Valencià, són dos passos endavant que “passaran a la història”. Segons Climent, es tracta de dos èxits contra “decisions antidemocràtiques” que qüestionen l'estat heretat de la transició i va fer una crida a buscar “noves vies que vagen més enllà d'aquells pactes”.

“Tenim un castell simbòlic, el d'Almansa, que ens paralitza. Però tots els castells s'ensorren. Hem de fer tot el possible per tombar-lo”, va afegir. Com? “Amb unitat, constància, astúcia i perdent la por al risc, perquè en la vida, sense risc mai no hi ha glòria”, va manifestar.

L'altre orador de la nit, el conseller de Cultura del govern català, Joan Manuel Tresserras, va titllar de “violència política” el fet que “a l'empar de decisions il·legítimes, contràries a la voluntat general s'adopten mesures en contra de la llengua”, com “està passant aquests dies a Catalunya” i va animar a rebel·lar-se contra aquesta violència.

La Nit dels Octubre també va servir per homenatjar l'artista valencià, “sempre compromès”, Joan Genovés. Com d'habitud, cap representant del govern valencià no va acudir a l'acte de lliurament dels premis literaris.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.