cultura

Vilauba visigòtica

Les recents excavacions consoliden la part del complex agrícola aixecat després de la vil·la romana

A Vilauba s'hi excava des de fa 32 anys i és dels jaciments més antics de Catalunya

La campanya d'aquest any al jaciment de Vilauba de Camós, que està a punt de finalitzar, s'ha centrat en les restes més modernes del recinte, corresponents a unes estructures d'època visigòtica (segles VI i VII). Tres habitacions petites, amb el corresponent foc i un tancat per al bestiar conformen aquesta àrea de 600 m², adjacent a les estructures del que va ser la vil·la d'època romana (segles I aC a V). En pròximes intervencions es condicionarà perquè sigui visitable.

A diferència de les habitacions d'època romana, que eren molt àmplies i luxoses, les visigòtiques són molt més simples i ja adopten una tipologia que serà habitual a l'edat mitjana, segons van explicar el director de les excavacions, Rafael Dehesa (de l'empresa Arquolític) i els coordinadors del jaciment, Joaquim Tremoleda i Pere Castañer, que ahir van oferir-hi una visita guiada a les autoritats i la premsa. Un altre front dels treballs ha estat l'anomenat Camp de Baix, on han desenterrat estructures dels segles II i III vinculades a l'edifici coetani de la part superior del jaciment. És possible –van dir els científics– que hi trobin restes d'època ibèrica.

Desviaran la carretera

La Diputació té a punt un projecte per reformar la carretera de Pujarnol, que parteix en dos el jaciment. Això permetrà que el recinte s'unifiqui, es condicioni una zona d'aparcament i es construeixi un centre d'interpretació. La intenció de la Diputació és fer entrar el projecte de la carretera en els pressupostos del 2011 i 2012, però això encara no s'ha concretat. “Mirarem que es consideri una obra prioritària”, va dir el diputat provincial Jaume Sitjà.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.