Cultura

El que ningú no vol veure

Arriba a Girona ‘Les ombres', film inèdit sobre els immigrants sense papers

L'obra d'Oriol Canals es projectarà demà al Truffaut dins del cicle Cinema i Solidaritat

“Vull dir una cosa als pares: si un fill viatja d'Àfrica a Europa i si, gràcies a Déu, arriba sa i estalvi a Espanya, reseu per ell, perquè això tot just comença. Viatjar és una experiència que t'obre els ulls. Continuaré endavant, fins al final”. És el testimoni de Sadou Cissé, un jove molt determinat de Burkina Faso, protagonista, juntament amb setze immigrants africans més, del documental Les ombres, que és l'opera prima del realitzador català Oriol Canals i que aquest dimarts es podrà veure a Girona (Cinema Truffaut, 20.30 h) dins del cicle Cinema i Solidaritat i a proposta de l'associació Intermón Oxfam. Es tracta d'un relat molt colpidor sobre l'epopeia dels joves subsaharians que busquen un futur a Europa –l'acció transcorre a Alcarràs (Segrià), on es desplacen per a la recol·lecció de la fruita– i viuen situacions d'extrema duresa davant la indiferència de la població. Amb la càmera a la mà, Oriol Canals els acompanya en el seu viatge del dia a dia, atentament, amb respecte i sense entremetre's fins a aconseguir que expressin en veu alta tot el pòsit d'experiències, somnis, frustracions i esperances acumulat des que van pujar a la pastera. Un relat que, finalment, descobreix la persona darrere l'ombra de l'anonimat en què fàcilment queda sepultada: “En la pel·lícula –explica el director– hi ha una voluntat de restitució de la dignitat, de la seva i de la nostra, perquè els immigrants ens posen davant d'un mirall que ens interroga sobre el que queda de la nostra humanitat”.

Des que el maig del 2009 es va estrenar a Canes, Les ombres ha tingut un important recorregut en diverses ciutats del món i ha obtingut premis i bones crítiques, però fins a aquest moment no ha despertat l'interès de cap festival de l'Estat espanyol, cosa que no deixa de ser sorprenent atesa la realitat que narra. Girona serà la primera ciutat on es projectarà i pocs dies després, l'11 de desembre, participarà en el II Festival de Cinema de Drets Humans de Santa Coloma de Gramenet. En la sessió de Girona s'ha previst un debat amb l'assistència de Martí Batllori, d'Intermón Oxfam; Seikhou Diao, de l'Associació de Senegalesos de Catalunya; Lluís Puigdemont, de l'àrea d'Immigració de Càritas, i Paloma Lavandeira, de l'associació GRAMC.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.