cultura

La contra

El pessebre en un llibre

Caixa Laietana edita l'obra ‘Les nostres figures de pessebre', en què, a través de la col·lecció de l'Associació de Pessebristes de Mataró, es dóna una visió completa d'aquest patrimoni

La tradició pessebrista a Mataró està ben arrelada. Un bon exemple d'això són les exposicions anuals amb què l'Associació de Pessebristes de Mataró obsequia la ciutat, i particularment aquest any, amb la 41a Trobada de Pessebristes de Catalunya i Balears, que aquests dies es fa a la capital del Maresme.

El colofó d'aquest univers, però, és l'edició d'un llibre sobre aquest àmbit. Amb el títol Les nostres figures de pessebre, els autors, Albert Dresaire –textos–, Jordi Montlló –fotografies i fitxes– i Rafel Codina –disseny–, confeccionen una publicació amb fotografies exquisides, textos amens i un disseny atractiu per acostar el món del pessebre de Catalunya a tots els públics. Cenyint-se a la col·lecció de l'Associació de Pessebristes de Mataró, entitat fundada el 1935, els autors remarquen la influència de l'escola de Barcelona i, per extensió, l'escola catalana, en la tècnica de fer pessebres. Els autors entenen el pessebrisme com un ens viu, en contínua evolució, i analitzen l'obra de molts figuristes catalans, com ara Carratalà, Masdeu, Castells, Daniel, Duran, Teixidor, Traité o l'escola olotina, sense oblidar els figuristes de més enllà de Catalunya, com ara Mayo, Pérez, l'escola murciana, l'escola napolitana o Amèrica del Sud. A més, un capítol del llibre també s'ocupa dels constructors mataronins de figures de pessebre.

En la presentació de l'exemplar, feta ahir a l'ateneu de l'entitat financera Caixa Laietana, que és qui ha editat el llibre, un dels autors, Albert Dresaire, va definir l'obra com “un llibre d'interès general”, ja que a través de les peces de la col·lecció dels pessebristes mataronins es fa un recorregut per tot aquest món. A més, l'autor també va destacar que “per primera vegada s'han inventariat 3.000 peces de l'associació”, i va defensar l'obra dient que “no és un llibre només de fotos maques –que ho són– sinó que al darrere també hi ha una feina de recerca i contingut”. Jordi Montlló, coautor del llibre, va explicar que el llibre “és fruit d'un treball iniciat fa dos anys on han col·laborat moltes persones”. Per la seva banda, Rafel Codina va justificar el format del llibre dient que “el que en principi només havia de ser un inventari tenia prou potencial i atractiu per convertir-se en una obra per regalar”. El director de l'Obra Social de Caixa Laietana, Ricard Navarro, es va mostrar orgullós per l'edició dels exemplars i va remarcar que “segurament és el primer llibre que s'ha fet de figures de pessebre d'àmbit català”.

De moment, els exemplars –se n'han editat uns 1..500– es poden adquirir a l'exposició que l'Associació de Pessebristes de Mataró fa per aquestes dates a l'antiga presó per un preu que s'acosta als 20 euros.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.