Cultura

Truffaut al Raval

Bigas Luna, les memòries de la Guerra Civil i els films sobre el barri, cicles estel·lars del 2011 a la nova seu de la Filmoteca de Catalunya

Les dues sales de projecció prenen el nom de referents del cinema català: Chomón i Laya

L'univers de Bigas Luna; una àmplia retrospectiva sobre la Guerra Civil, amb motiu del 75è aniversari de l'inici del conflicte, i les pel·lícules amb presència destacada del barri del Raval protagonitzaran els primers grans cicles de la nova seu de la Filmoteca de Catalunya, que s'inaugurarà cap al març del 2011 (no hi ha data precisa, encara). S'afegiran a les retrospectives de referents del cinema internacional com ara Truffaut, Bellocchio, Costa-Gravas, Antonioni, Berlanga... Ho avançava ahir Esteve Riambau, director de l'entitat des de fa nou mesos, que ha assumit el repte de dotar de continguts el modern edifici que s'està acabant de construir al cor del Raval, amb dues sales de projecció, una d'exposicions, una pantalla a l'aire lliure, biblioteca...

Esteve Riambau va anunciar el nom de les dues sales: la gran, de 375 butaques, es dirà sala Chomón, i la petita, amb capacitat per a 180 persones, sala Laya. “La funció de la Filmoteca és conservar i divulgar el patrimoni cinematogràfic –argumenta Esteve Riambau–, i Chomón i Laya Films són les joies de la corona que volem reivindicar”. Segundo de Chomón és un cineasta aragonès que va fer la seva carrera cinematogràfica a Barcelona, i Laya Films era la secció de cinema del Comissariat de Propaganda de la Generalitat republicana. L'arxiu de la Filmoteca conserva valuós material d'un i de l'altre.

Esteve Riambau va anunciar que les sessions augmentaran un 50%, de 980 a entre 1.400 i 1.500, gràcies al fet de disposar de dues sales. I va avançar que, tal com fan els museus i altres filmoteques, el centre també estarà obert durant el mes d'agost i es tancarà un dia a la setmana durant tot l'any (encara no s'ha decidit quin).

El director de la Filmoteca també destaca la intenció d'estar oberts al Raval (“volem fer cicles de proximitat amb el barri, i a l'estiu hi haurà projeccions populars a la fresca”), i de convertir les sessions “en un petit esdeveniment, amb convidats que presentin, projecció d'entrevistes de TV3 a directors i actors...”. Per al 2011 també destaquen les projeccions matinals per a les escoles (ja hi ha apuntats més de mil nens).

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Publicat a