cultura

Meliana fa fill predilecte l'escultor Josep Rausell i mostra tota la seua obra

L'escultor ha estat comparat amb Joanot Martorell i qualificat com a un dels dos darrers cavallers

El proppassat divendres va inaugurar-se a la sala d'exposicions de l'Institut Municipal de Cultural de Meliana la mostra dedicada a l'escultor Josep Rausell Sanchis (1929). Una efemèride que precedia l'acte de nomenament com a Fill Predilecte de la localitat de l'Horta, celebrat l'endemà.

La mostra recorre seixanta anys de producció plàstica d'un escultor que ha compaginat magistralment la docència, com a catedràtic de dibuix als instituts de Gandia, Mislata i València, i l'art d'esculpir. Un periple que culmina ara en aquesta revisió a la seua obra i, també, o sobretot, incideix en les darreres propostes d'aquest artífex.

Dividida en quatre grans blocs, és a dir: les escultures de la Diputació de València, la imatgeria religiosa, l'obra ceràmica i les darreres propostes, l'exposició és en si mateixa un primor de qualitat tècnica, domini de l'ofici i innovació constant i coherent.

L'autor ens presenta des de l'Ausias Marc que l'encimbellà el 1951 fins el Joanot Martorell (2010) que, encomanat públicament per l'Ajuntament de Gandia en abril de 2008, clou la mostra. O siga, és l'únic autor que ha donat forma i ànima als dos excelsos lletraferits de la literatura catalana medieval.

Mentre que el senyor de Beniarjó se'ns presenta altiu, commogut i cantellut, Joanot apareix meditatiu, introspectiu i idealitzat. Dues personalitats polièdriques i controvertides, dos genis literaris tant de la lírica com de la narrativa que suposen, ara per ara, l'alfa i l'omega del seu apropament al món literari que ens és més propi.

Rausell és fidel a determinat cànon de bellesa i al tractament analític de la línia i de la corba, de la massa i del buit i ofereix, en aquesta ocasió única, el vademècum d'un investigador incansable de les formes i de la matèria.

Per això mateix, aquesta fita esdevé un punt de referència en aquells que van a la recerca de la sensibilitat a través de l'ull crític i, alhora, sintètic de l'escultor de Meliana. Un punt de vista, sens dubte, innovador que precisa del diàleg entre l'obra i l'espectador perspicaç a la recerca de l'esperit lliure que la visió escultòrica de Josep Rausell ofereix a través de més de mig segle de producció.

La mostra (Josep Rausell, una vida plena d'art) romandrà oberta fins el 16 de gener i queda complementada per un magnífic catàleg en què intervenen, entre altres, Ximo Company, Pascual Patuel, Toni Mollà, Ferran García-Oliver, Maria Jesús Bolta, Daniel Balaguer o Cristòfor Martí i Adell. Tota una invitació a submergir-se en el suggeridor món plàstic de l'autor, prologada i contextualitzada per algunes de les millors firmes de l'actual panorama cultural valencià.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.