cultura

Martorell, una vida més apassionada que la del seu Tirant

Bromera publica "Joanot Martorell. Un cavaller sense fronteres” per commemorar els 600 anys de l'autor

Silvestre Vilaplana signa una biografia “eclipsada” per l'èxit del seu personatge universal

Bromera posa fi a l'Any Joanot Martorell amb la publicació Joanot Martorell. Un cavaller sense fronteres, de Silvestre Vilaplana. Una obra de gran format, molt acurada, publicada simultàniament en valencià (7.500 exemplars) i castellà (2.500 exemplars), en una enquadernació de regal, i en la qual el lector podrà trobar, a més d'un text amé, un centenar d'imatges de l'època, quadres i gravats del segle XV. “Qualsevol excusa és bona per a parlar del Tirant, però aquesta edició ens permet recuperar-ne l'autor, Joanot Martorell, que sembla que ha quedat eclipsat per la seua pròpia obra, com va passar també amb la majoria d'autors del segle d'Or de la literatura valenciana. Crec que ha arribat el moment de donar-li el protagonisme que no ha tingut en tot aquest temps”, explica el director de publicacions, Joan Carles Girbés.

I per fer “visible” Martorell, l'editorial d'Alzira ha triat Silvestre Vilaplana com a conductor per una de les biografies més “apassionades” dels nostres autors. I és que el creador de la primera biografia novel·lada de Martorell, Les cendres del cavaller —guardonada amb el premi Ciutat d'Alzira— no dubta a mostrar la seua passió per un personatge dissortadament “desconegut” ja que ha quedat eclipsat per la seua obra. “Martorell i Tirant comparteixen molts camins. Martorell també va ser un gran cavaller i va viure en primera persona el canvi d'una època, la d'un món que s'esvaeix i en què els valors de la cavalleria prompte seran substituïts pel d'una burgesia emergent. Martorell és un home d'acció, però també és un home culte, de cor, un cavaller d'honor i ho serà fins a final de la seua existència, que coincideix just amb l'inici de la seua obra”, afirma Vilaplana, i recorda que el Tirant no va ser publicat fins a 25 anys després de la mort del seu autor.

Vilaplana remarca “la injustícia” que fins ara s'ha comés amb Martorell. “És un personatge de novel·la i seria una llàstima no contribuir a la difusió de la seua biografia i, com ell mateix diu del Tirant, aquest és un llibre que no pot ser aturat per cap frontera”, indica Vilaplana, que també ha aprofitat l'ocasió per a presentar un altre títol L'estany de foc. Un text que relata la persecució dels jueus que intentaven ocultar a la Inquisició els exemplars de la Bíblia impresos en valencià.

I és que, com ha subratllat Girbés, Vilaplana combina a la perfecció la capacitat de divulgació d'esdeveniments històrics i la d'aproximació a un públic nombrós.

Un referent universal

La biografia de Joanot Martorell és un fil conductor ideal per a conéixer una part de la nostra història —la més rica i gloriosa en els aspectes literaris, culturals i polítics de tots els temps—, els costums, les mentalitats, els temors i els ideals d'un temps en què l'edat mitjana i els seus valors comencen a diluir-se, alhora que permet entendre l'abast de la magnífica obra que l'escriptor ens deixà. La història d'aquest insigne cavaller no té fronteres. Si l'honor i la voluntat pròpia el feien capaç de travessar qualsevol barrera i contratemps per damunt de tot i de tots, la seua obra trenca també tots els límits de la literatura —hi ha poques obres que hagen aconseguit una fama tan gran en època medieval com el Tirant— i es converteix en un referent universal, en un llibre únic i meravellós, com el seu creador.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.