Cultura

Troben l'escola vella de la Bisbal

Les obres al barri vell posen al descobert l'estructura de l'ajuntament i els estudis tal com eren el 1716

Les dues edificacions estan separades per un pati, i això vol dir que no hi havia el carrer

Les obres de la segona fase de rehabilitació de nucli antic de la Bisbal ha revelat on eren l'escola i l'Ajuntament fa tres segles. Si fa un mes es van trobar un pou i dues cases al carrer Pella i Forgas, ara s'ha excavat la capa superficial del carrer, davant de l'antic ajuntament, i s'han trobat unes estructures que marquen dos àmbits importants. Són l'ajuntament –el que tenia el 1716– i les escoles de l'època. La data de 1716 s'ha pogut precisar gràcies al cadastre detallat –es creu que després del Decret de Nova Planta (1714) es va incidir en les mesures recaptatòries, i el cadastre n'és una mostra–. La documentació fins i tot especifica que aquest Ajuntament constava d'entrada, celler i dos estables, com també de sis estances i un terrat.

Una illa de cases

Les dues edificacions estan adossades a un fragment de muralles, que tenien forma de talús i constituïen una illa de cases sense carrer. S'ha arribat a aquesta conclusió gràcies a un document del 1689 que parla de la compra d'aquestes cases per part de l'Ajuntament.

El carrer, segons dedueix l'arqueòleg Xevi Rocas, no es va fer fins cap a l'any 1834. Aquesta hipòtesi neix perquè en aquesta data el comerciant Francesc Galí va fer construir les voltes, que encara ara tenen el seu nom, i va ajudar a restaurar l'ajuntament. La documentació també parla de l'edifici annex a l'antic ajuntament, a tocar de la placeta de les Mesures, del qual parla com “el joc de la pilota”, és a dir, un frontó.

L'excavació continuarà i revelarà més les muralles quan s'hagin de fer les rases per instal·lar-hi els serveis. Rocas calcula que es dataran les muralles entre el segle XIII i XIV.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.