Cultura

Un Pelegrí a l'MD'A

El museu adquireix un quadre de Pelegrí Clavé, un dels màxims representants del natzarenisme català

Conservada fins ara a Alemanya, l'obra es podrà veure per primera vegada a Catalunya

El Museu d'Art de Girona (MD'A) presentarà el pròxim mes de gener amb una petita exposició monogràfica la seva última adquisició, Jacob rep la túnica ensangonada del seu fill Josep, una obra pintada a Roma l'any 1842 per Pelegrí Clavé i Roqué (Barcelona 1811-1880), un dels màxims representants del natzarenisme del segle XIX. Aquesta serà la primera vegada que es podrà veure a Catalunya una obra que arriba a Girona procedent d'Alemanya, on ha estat conservada fins ara. Un cop clausurada l'exposició, prevista entre el 27 de gener i l'1 de maig, la pintura quedarà instal·lada a les sales permanents de l'MD'A.

El quadre representa el moment en què els germans de Josep, que acaben de vendre'l com a esclau, fan creure al seu pare que el fill predilecte ha mort atacat pel bestiar mostrant-li la roba que el distingia coberta de sang de xai. Pelegrí Clavé va pintar-lo durant la seva estada a Roma, becat per l'Escola de Llotja, en el moment de màxima influència dels natzarens alemanys establerts a Itàlia, sobretot de Friedrich Overbeck i Peter von Cornelius. Aquest moviment, que preconitzava el retorn al purisme conciliant el rigor lineal d'un David o un Rafael amb un renovat espiritualisme, va atraure poderosament els romàntics catalans destinats a Roma, com Pau Milà i Fontanals, Claudi Lorenzale o el mateix Pelegrí Clavé, que en difondria l'estètica a Mèxic quan el 1846 va ser contractat com a director de l'Acadèmia de San Calos de Jalapa.

L'estada mexicana, durant la qual va pintar una de les seves obres més conegudes, Demència d'Isabel de Portugal (1855), va allargar-se més de vint anys, fins al 1868, en què va tornar a Barcelona.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.