Cultura

Objectiu: els bisbes catalans

El nunci pressiona els bisbes perquè signin un escrit a favor de l'entrega de l'art de la Franja a Aragó

Un cop tingui el document signat pels bisbes, el Vaticà reclamarà a la Generalitat l'entrega de l'art

El Vaticà ja entén que la solució del litigi de l'art religiós de la Franja de Ponent depèn de la política i no pas de la imposició d'una resolució jurídica. Així ho dóna a entendre el nunci del Vaticà, Renzo Fratini, en declaracions recollides pel diari aragonès Heraldo durant una estada de Fratini a Saragossa.

Ara bé, el Vaticà ha donat a entendre als mitjans aragonesos que continua donant suport a l'entrega de les obres sacres de la Franja que es troben al Museu de Lleida al bisbat de Barbastre-Montsó, que les reclama des que l'any 1995 les parròquies de la Franja que durant segles havien estat al bisbat de Lleida van ser segregades i incorporades a Barbastre-Montsó. Les resolucions del Vaticà en el litigi sempre han estat favorables a Aragó, tot i que no es poden dur a terme perquè les obres es troben en un museu propietat d'administracions civils, fora de l'abast de la justícia vaticana, i protegit per la llei de patrimoni cultural de Catalunya.

Ara, per aconseguir l'entrega de l'art a Barbastre, el nunci està pressionant els bisbes catalans perquè firmin una carta de suport a l'entrega “acordada” l'octubre passat entre els bisbes de Lleida i Barbastre, Joan Piris i Alfonso Milián. Segons explica Fratini al diari aragonès, els bisbes catalans estan obeint tot i que n'hi ha dos que encara hi són reticents. El nunci confia que aquest mes o al febrer ja el tindrà.

Un cop amb el document signat pels bisbes catalans sobre la taula, el Vaticà posarà llavors tota la pressió negociadora sobre les noves autoritats del govern de la Generalitat.

Precisament, el canvi de titular a la conselleria de Cultura catalana ha obert noves expectatives a Aragó. El bisbe de Barbastre Alfonso Milián es va mostrar esperançat amb la possibilitat que Ferran Mascarell sigui més propici a una resolució del litigi que impliqui l'entrega de les obres a Aragó.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.