cultura

equipaments

El Museu de l'Aigua de Salt reobre quatre anys després

L'equipament torna a funcionar, més gran i actualitzat, al febrer

Abans estava al Mas Llorens i ara s'ha traslladat a la factoria cultural Coma Cros

Tindrà una superfície de 900 m²

€Salt tornarà a tenir a partir del febrer un museu dedicat a l'aigua, després que fa quatre anys es tanqués el que estava instal·lat al mas Llorens. La nova ubicació serà una nau de gairebé 900 metres quadrats de la factoria cultural Coma Cros. El de mas Llorens es va tancar perquè l'edifici havia d'acollir l'escola de belles arts de Salt. Tot i que estava previst traslladar-lo a la Coma Cros al cap de poc temps, la falta de recursos no ho ha permès fins ara.

Les empreses Ingeniería Cultural, de Barcelona, i Mostra Comunicació, de Torroella de Montgrí, han treballat amb els tècnics de l'Ajuntament de Salt per dissenyar el nou museu. Finalment s'ha optat per un museu on entre els continguts predomina la imatge i les explicacions concises. Els suports tecnològics que cal manipular, com per exemple els ordinadors, són escassos. Els responsables de desenvolupar el projecte ho han dissenyat d'aquesta manera amb la intenció d'arribar a un ventall tan ampli de públic com sigui possible: “Els més petits no saben llegir, i cal seduir-los visualment, amb continguts i imatges que els siguin atractius. I si emplenem el museu d'ordinadors, estem fent que la gent més gran, no habituada a fer-los anar, en quedi exclosa”, destaquen Genís Tolosa, de Mostra Comunicació, i Anna Rosa Sanromà, d'Ingeniería Cultural. Al museu, que està situat a la part posterior de la biblioteca, s'hi accedirà pel passadís central de la Coma Cros. Hi haurà una recepció i una entrada a l'espai d'exposició que reflexiona sobre el món sense aigua. El primer contacte amb el líquid element es fa des de la física i la química. Inclou una amplíssima mostra dels diferents tipus d'aigües de rius i zones del país, amb les seves composicions.

Hi ha també una àrea dedicada a la vida i l'univers, i una altra al desenvolupament econòmic i social al llarg del Ter. Factors com la demografia i la revolució industrial, analitzats des de la importància que va tenir l'aigua, i una àrea dedicada a la nova cultura de l'aigua, completen el museu. També s'hi tracten dues temàtiques més: la fàbrica Coma Cros, on s'ubica el museu, i les deveses. Quant a les deveses, el museu serà el punt de sortida principal dels itineraris que s'han dissenyat i senyalitzat pel parc; es relliguen d'aquesta manera el vessant cultural del museu amb el territori. La tècnica de Cultura de l'Ajuntament de Salt, Sandra Casas, va destacar també l'espai destinat a exposicions temporals i el de tallers, que “ja tenien molt d'èxit a l'antic Museu de l'Aigua del mas Llorens”. El museu ha costat 301.724,13 euros.

LA XIFRA

900
metres quadrats
és l'espai del qual disposarà el nou Museu de l'Aigua de la factoria cultural Coma Cros.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.