cultura

Obren Montsoriu

El castell de Montsoriu ja es pot visitar els caps de setmana amb reserva prèvia a través d'internet, les visites són totes guiades

La prioritat a partir d'ara és acabar l'espai del pati d'armes i fer millores a les muralles

El castell de Montsoriu ja s'ha obert al públic i es podrà visitar els caps de setmana amb reserva prèvia a través d'internet. Les visites seran totes guiades i les reserves es poden fer a través de la web del castell: www.montsoriu.cat. Les entrades costen 5 euros, i 3 euros per als nens de 6 a 14 anys.

El secretari general de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Xavier Solà, acompanyat del president del Patronat del Castell de Montsoriu, Robert Fauria, el president del Consell Comarcal de la Selva, Jordi Gironès, i el subdelegat del govern de l'Estat a Girona, Francesc Francisco-Busquets, van inaugurar la quarta fase de la restauració del castell “i després de tants esforços tant de la societat civil com de les administracions el castell ja no serà una fortalesa infranquejable”. En la inauguració d'ahir Joan Pluma s'estrenava a les comarques gironines com a director general del Patrimoni Cultural.

Fauria va explicar que l'obertura del castell al públic no significa que la rehabilitació s'hagi acabat. “La rehabilitació ha estat costosa però encara queda molta feina per fer. Considerem que encara queda per fer un 70% de la restauració”, va dir. Amb l'obertura al públic, però, el castell representarà un atractiu turístic per a la zona i un “impuls de l'activitat econòmica per a tots els pobles de l'entorn”.

Fauria quantifica en unes 30.000 “o més” les persones que poden arribar a visitar el castell en un any, però això quan es deixi d'acotar les visites només als caps de setmana. “El vigilant del castell diu que són unes 2.000 persones les que intenten visitar el castell cada cap de setmana i que no poden entrar, però això es podrà comprovar a partir de la setmana que ve”, va comentar.

El president del patronat va explicar també que les prioritats a partir d'ara són “acabar un espai que hi ha del pati d'armes” i ara han demanat una subvenció al govern estatal “de l'1% cultural per fer les millores de les muralles de la part est del castell”. Fauria va assegurar que el castell disposa d'un pla director des de l'any 1998 i que és aquest pla que marca les pautes d'inversió. “Unes pautes de reconstrucció que estan molt determinades per la subvenció que rebem. Els plànols ja els tenim fets i per tant tan bon punt rebem les subvencions, actuem”, va comentar.

En l'acte oficial d'inauguració del castell el secretari general de Cultura, Xavier Solà, va destacar que malgrat la situació econòmica actual i les retallades del govern “Cultura només es rebaixa el 10%” i “el patrimoni continua sent una prioritat per la Generalitat”.

El subdelegat del govern de l'Estat a Girona, Francesc Francisco-Busquets, va comentar que “Montsoriu a partir d'avui està conquerit pel poble” i es va comprometre a continuar estant “amatent a les necessitats que té el territori”.

Tant el president del Consell Comarcal de la Selva, Jordi Gironès, com el diputat de Cultura de la Diputació de Girona i alcalde d'Arbúcies, Roger Zamorano, van destacar el treball col·lectiu que s'ha fet al castell.

En l'acte oficial d'inauguració es va incloure una actuació de l'Orquestra Jove de la Selva.

LA XIFRA

30.000
visitants anuals.
Però aquesta xifra només es farà realitat quan es deixin d'acotar les visites.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.