cultura

La contra

El pont imprescindible

L'Ajuntament edita l'‘Atles d'història urbana de Girona, segles VI aC-XVI', fruit de vint anys de recerca i eina perfecta per a la divulgació de l'evolució històrica de la ciutat

La divulgació de la història, basada en els resultats de la recerca, investigació i anàlisi arqueològica i històrica; la posada a l'abast de la ciutadania d'aquest coneixement d'una manera clara i entenedora, apta per als llecs en la matèria, que tinguin, això sí, una mica de curiositat, és l'objectiu del volum Atles d'història urbana de Girona, segles VI aC-XVI, que ha editat l'Ajuntament de Girona, amb el suport financer indispensable de l'Institut Cartogràfic de Catalunya. Aquest volum, per la forma i pel contingut, és una eina perfecta, un pont ample i necessari, amb vocació de ser molt transitat, que funciona com a vincle del món acadèmic i la ciutadania en el sentit més ampli del concepte, i pensant també especialment en la comunitat educativa. És part del retorn, massa sovint obviat, menystingut, o fins i tot ignorat, dels recursos imprescindibles que la societat dedica a la recerca i l'estudi, i permet al ciutadà aliè al món acadèmic valorar en la seva justa mesura la tasca d'arqueòlegs i historiadors.

En aquest cas, el concepte i la direcció del treball, engegat l'any 2009 i executat el 2010, és de Joan Boadas, cap de l'arxiu municipal, i els textos són de Josep Canal, Eduard Canal, Josep Maria Nolla i Jordi Sagrera. L'esperit pedagògic del projecte –Josep Maria Nolla va explicar ahir que el promotor d'aquest havia estat sobretot Eduard Canal– requeria necessàriament prestar una especial atenció a l'aspecte visual, del disseny, que ha treballat brillantment La Fàbrica de Gel, amb Josep Maria Oliveras (autor de la majoria de fotografies) i Raül Costal. És constant i preeminent la presència de dibuixos que recreen l'aspecte de la ciutat, o de determinats edificis o indrets històrics, fruit de la capacitat i habilitat de Jordi Sagrera –n'és l'autor de la gran majoria– de convertir indicis i dades amb base històrica, en hipòtesis gràfiques versemblants. La inclusió d'un gran nombre de plànols, i el fet que el material estigui presentat de manera cronològica permet, amb un sol cop d'ull, fullejant per primera vegada el volum, despertar la curiositat del lector per l'evolució i el procés de creixement de la trama urbana. La disposició del text en capítols independents no obliguen a una lectura lineal, sinó que permet la consulta àgil de diferents temes, sense aquesta servitud.

Ahir, l'exalcalde de la ciutat Joaquim Nadal, historiador, va piular satisfet i orgullós per Twitter que havia rebut el volum, que va qualificar de “llibre extraordinari”, del qual poques ciutats disposen. No li'n manquen, de raons, per estar-ne, perquè el que tenia a les mans era el resultat, dens i saborós, de la destil·lació pacient d'un material recollit, analitzat i contextualitzat durant, almenys, les dues darreres dècades, un procés que Nolla explicava que no ha estat dificultós pel fet que els erudits que hi han intervingut han pogut, finalment, “buidar el pap” de tot allò que ja tenien molt “mastegat”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.