Cultura

L'exili inèdit d'Artur Bladé

Arriba la segona part del dietari dels dos últims anys de l'autor ebrenc a França

Bladé plasma el neguit dels expatriats catalans per la invasió dels nazis a França

Del seu primer exili a Montpeller (1939-1942), Artur Bladé i Desumvila (Benissanet, 1907 - Barcelona, 1995) en va escriure un extens dietari, part del qual es va publicar per primera vegada el 1976 per part de l'editorial Pòrtic i sota el títol L'exiliada. Va ser el primer llibre que s'editava sobre l'expatriació catalana a França, després de la Guerra Civil, i on apareixien retratats personatges com Pompeu Fabra o Francesc Pujols. L'obra, però, estava incompleta, ja que s'acabava el 1940. El 2008, el fill de Bladé, Artur Bladé i Font, va trobar entre els papers inèdits del seu pare la segona part d'aquell primer exili –el segon, el viuria a Mèxic– repartida en diverses llibretes manuscrites. Ara l'editorial Cossetània l'ha publicat gairebé setanta anys després que fos escrita. “Aquesta segona part és un document de primer ordre perquè no coneixem cap relat tan extens d'un país on els exiliats fessin estada”, diu el crític literari Albert Manent. “Serveix per completar el cicle del seu exili francès”, afegeix l'escriptor i periodista Xavier Garcia, tot assenyalant que en aquesta segona part Bladé plasma el neguit dels expatriats catalans per la imminent invasió dels nazis a França. A més, el volum s'ha completat amb apunts biogràfics a peu de pàgina de més de 200 personatges que s'hi citen.

El llibre forma part de l'obra completa d'Artur Bladé, impulsada per l'associació cultural de Benissanet que porta el seu nom, que des del 2007 i al ritme de dos volums per any publica Cossetània. Enguany s'ha tret també el dietari Viure a Tarragona. “La recuperació de l'obra de Bladé ha estat una important aportació a la literatura catalana”, diu Xavier Garcia, coordinador de l'obra completa.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.