Cultura

L'Arnau, per a la ciutat

L'alcalde Jordi Hereu va anunciar ahir l'acord de compra per poc més de dos milions d'euros de la sala històrica del Paral·lel a l'Església evangèlica xinesa

El Paral·lel ha desbloquejat, dins d'aquest mandat, l'antic Español, El Molino i l'Arnau.

L'Església evangèlica xinesa vendrà per poc més de dos milions d'euros el Teatre Arnau a l'Ajuntament de Barcelona. Ahir es va concretar l'acord de venda i Hereu va aprofitar un acte electoral a Gràcia al vespre per anunciar el desbloqueig d'unes negociacions que s'allargaven des de feia anys. “El més important avui és que ens el quedem, que no el perdrem per a la ciutat”, va dir l'alcalde, segons recollia l'agència Efe. Hereu considera que la sala és una gran aposta municipal: “Forma part d'un dels projectes estratègics que tenim, convertir el Paral·lel en un punt de trobada dels barris i un dels grans eixos culturals de Barcelona.” Per ara, es desconeix a quins usos es destinarà, però està garantit que seran culturals. Per a Hereu, l'Arnau és una de les peces que l'Ajuntament havia de “recuperar per a la ciutat”, per afegir-la, com ha fet amb El Molino i el Gran Teatro Español, (l'actual Artèria Paral·lel).

Si fins fa pocs anys la tendència de les sales històriques del brillant Paral·lel dels anys vint era caure sota la llosa de la pressió immobiliària, la voluntat municipal, i, en alguns casos, l'oferta privada han permès que es reobrin després d'una remodelació important. L'últim exemple i, possiblement, el més valent, és el d'El Molino, d'ara fa uns mesos. Però també és pot recordar la compra feta per l'Ajuntament de l'antic Español per evitar que es construís un gran bordell –la gestió del teatre s'ha cedit temporalment a la Societat General d'Autors i Editors (SGAE)–. També Focus va acordar amb el Centro Aragonés de Barcelona la reforma del Teatre Goya. Ara, només tres anys més tard, és el teatre amb millors ocupacions de tota la cartellera teatral, si s'exceptua el Liceu.

Encarà hi ha dos espais que esperen la salvació històrica: el Teatre Principal (fa més d'un any que es parlava d'ubicar-hi un espai de circ i un altre de cabaret) i l'Olympia. Fa anys, Tortell Poltrona va anar a estudiar la viabilitat d'instal·lar una vela a l'Olympia, pensada pels veïns com a espai per al circ. Les seves dimensions la fan inviable. Per ara.Feia anys que es deia que l'Ajuntament havia de comprar l'Arnau. La propietat havia anat canviant de mans i, així mateix, també variava el projecte possible de construcció. L'Ajuntament ho aturava, en part gràcies a la previsió que l'edifici, cas de reforma, caldria alinear façanes i perdria molta edificabilitat.

En el darrer mandat, l'Ajuntament de Barcelona ha engegat el projecte de les fàbriques de creació, que garanteix la reconstrucció de naus industrials o d'edificis patrimonials en espais per a la creació i, puntualment, per a l'exhibició. S'integra en aquesta pila d'equipaments la Nau Ivanow, impulsada per Xavier Basiana i la Fundació Sagrera que, ara, finalment en disposa la gestió. També la Sala Beckett. Actualment a Gràcia, ha trobat la complicitat municipal en la cessió de la Cooperativa Pau i Justícia de Poblenou per al seu trasllat, ara plantejat a migtermini.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.