cultura

Fita reneix a la clínica de Banyoles

La clínica Salus Infirmorum de Banyoles ha restaurat el mural de la façana principal, elaborat el 1964 per l'artista Domènec Fita. Els treballs, encarregats a l'empresa especialitzada de Palafrugell Estucs Ventura, han fet que es recuperés la vivesa del conjunt. Malgrat tenir gairebé cinquanta anys, l'obra no s'havia restaurat mai, i per això darrerament estava força deteriorada. El fet que estigui a cobert l'ha salvat d'una degradació més gran.

Creat amb motiu de la inauguració de l'edifici, el mural és un esgrafiat que ocupa una franja transversal de la façana, dividida en dues parts per la porta d'entrada. A la banda nord de la porta, Fita va plasmar-hi elements de temàtica científica, mentre que a la banda del sud (on hi ha l'accés a la capella) hi va dibuixar motius religiosos. El blanc i el blau cel són els principals colors del conjunt, mentre que dos colors de tonalitats terroses –emprats en menys quantitat– serveixen de contrapunt.

Juntament amb la recuperació del mural, s'ha repintat la façana i s'ha restaurat el monòlit del jardinet de l'entrada, col·locat el 1980 per commemorar el centenari de l'establiment a la ciutat de la comunitat religiosa que gestiona la clínica. Un antic pacient el va donar a la institució, en senyal d'agraïment.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.