cultura

Barcelona

SANTA EULÀLIA

Festa per capítols

El circ català presenta una mostra de les millors companyies durant les festes de Santa Eulàlia.

El sector reivindica espais d'exhibició i que els teatres programin circ

És una emergència nacional trobar llocs adequats per poder fer circ

S'imaginen celebrar un casament un dia amb la família de la núvia i l'endemà mateix amb la del nuvi? O veure el primer acte d'una òpera en un teatre i el segon acte l'endemà a l'aire lliure? Doncs aquest és el curiós plantejament, si fa no fa, que ha fet aquest cap de setmana l'Associació de Professionals de Circ de Catalunya (APCC).

Per celebrar el premi nacional de circ 2009 i reivindicar que les companyies de circ català han de poder entrar a les programacions dels teatres, l'APCC ha organitzat, amb la col·laboració de l'Institut de Cultura de Barcelona (ICUB), una festa intermitent que va començar divendres a la nit a l'espai Francesca Bonnemaison de Barcelona amb una gala presentada per Joan Arqué, que va aixecar els aplaudiments de les 300 persones que omplien el teatre després de demanar espais d'exhibició per als artistes de circ.

Durant la gala es va fer més que evident que és una emergència nacional trobar llocs adequats per fer circ. La roda alemanya que comandava Diego Díaz, de la companyia LapOeT va topar, per falta d'espai, contra la taula del músic Emanuel Nallín. A punt va estar que taula i ordinadors volessin pels aires. El conat d'accident no va eclipsar un dels grans moments de la nit. La poètica d'aquest bonic número, juntament amb el malabarista Fernando Pose, van ser els més aplaudits d'una nit on van actuar Boris Ribas, Dico Lover, Los Herrerita i Txupi. També va aparèixer en diverses ocasions durant la gala un altre papu del circ: l'ordenança de l'Ajuntament de Barcelona contra els circs amb animals. “En aquesta ciutat es fan ordenances per tot, tindrem problemes si vostè intenta presentar aquí el seu número d'animals”, va dir pedagògicament Joan Arqué a Yuri –Oriol Linán–, el domador romanès de l'ós Fufur. Després de patir amb la roda alemanya, el públic es va partir de riure amb la divertidíssima paròdia d'Els Mortimers.

Ahir, tot i estar al pic de l'hivern, el temps va acompanyar i moltes famílies van veure a la plaça Joan Coromines la segona part de la festa, un combinat de números aeris de circ, animats per una esplèndida Alba Sarraute en el paper de Laia, que va treure a la pista una Laia autèntica, d'uns deu anys d'edat, per celebrar el seu sant.

La companyia Capicua –Iris Mur, Rebeca Gutiérrez i Yolanda Gutiérrez– va trencar el gel amb un número d'escapisme i trapezi que va ser àgil, sorprenent i captivador, mentre que Estropicio –Ruth Gascón i Asvin López– es va mostrar com una sòlida parella. A la nit, un altre tros de la festa. El tercer i definitiu cabaret.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.