Cultura

Crítica

rock

Els darrers de la filera

Són els darrers de qualsevol llista (és el que té portar un nom que comença per la zeta), però els Za! són també molt grans i han aconseguit crear-se un espai propi dins de l'univers underground barceloní. L'excusa del concert de divendres passat al KGB de Gràcia era presentar les cançons del seu tercer disc, Megaflow, però en realitat va convertir-se en una exaltació de l'amistat amb el soroll com a nexe d'unió.

Amb una improvisació constant en forma de collages sonors, Za! aclaparen amb la col·lecció de sons que pot extraure el guitarrista esquerrà Papa duPau del seu instrument i els onze pedals que hi té endollats, i els ritmes que marca Spazzfrika Ehd des de la seva bateria i maquinària diversa. Una investigació sonora que, partint del caos i la cacofonia, s'endinsa en un univers sonor que pot passar tranquil·lament del free jazz al metall més extrem. Veure els Za! a dalt d'un escenari és molt més que un concert convencional: és assistir a una cerimònia catàrtica on la llibertat d'acció té un paper tan fonamental com la química que es respira entre els dos components del grup i els diversos amics que els van acompanyar a l'escenari. Entre els convidats a la nit va destacar un Santi Garcia pletòric a la guitarra, retornant a la vida el Pisa's tower de No More Lies amb uns nivells màxims de saturació, i Tarántula, que van fer sonar el Bienvenidos de Miguel Ríos d'una manera, com a mínim, inquietant. Juan Colomo, d'altra banda, no va aportar gaire més que la seva habitual simpatia, mentre Pony Bravo —que també van oficiar de teloners, juntament amb els valencians Betunizer— van posar el llistó molt alt a una nit carregada de decibels. A Za! els espera aquest mes de març una gira pels Estats Units.

Za!
KGB (Barcelona), 18 de febrer
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.