Cultura

Infantil

El bagul dels monstres

Enric Lluch (Algemesí, 1949) és un dels autors més prolífics del País Valencià. Recentment, acaba de guanyar el premi de teatre Xaro Vidal amb una obra d'aventures escrita en vers que s'afegeix a la dotzena d'obres de teatre per a joves que ha publicat. Llicenciat en història, ha exercit durant molts anys de docent. Finalment, però, es dedica a la literatura. Té una setantena de llibres de narrativa publicats, alguns dels quals han estat traduïts al francès, l'anglès, el portuguès i el castellà i ha guanyat una dotzena de premis literaris com ara l'Edebé, el Barcanova i El Far de Cullera.

Però la sèrie que ha publicat últimament és la que més impacte ha causat entre els lectors perquè s'ha presentat en un suport singular. Un contenidor conegut com El bagul dels monstres. La maleta inclou deu novel·les de l'autor, inscrites en el gènere dels personatges terrorífics, que Enric Lluch tracta amb humor i complicitat fent-los protagonistes d'una varietat d'arguments amb l'objectiu de donar a conèixer als lectors la cara oculta i més amable d'aquests éssers de l'imaginari fantàstic.

Cada llibre està dedicat a un personatge i és el nom de cadascun d'ells el que fa també de títol: una bruixa, un vampir, una mòmia, l'home del sac, un zombi, un fantasma, un esquelet, un mostre de l'armari i un home llop. Tots, però, embarcats en multitud d'aventures i embolics que els desempalleguen dels seus habituals i tòpics papers malignes per fer-los víctimes de fets quotidians com per exemple la por d'anar al dentista que té el vampir o la desorientació de la mòmia d'Egipte per tornar a la riba del Nil o el canvi de dieta que ha de fer un ogre perquè les criatures per menjar van escasses.

Un equip d'il·lustradors s'ha encarregat de donar varietat a les deu novel·les. Hi participen: Òscar T. Pérez, Fernando Falcone, Miguel Ángel Díez, Oriol Hernández, Rodrigo Luján, Pablo Tambuscio, Cecília Varela, Mercè López, Pablo Zamboni i Pere Meján. Tot i que la diversitat d'estils és un dels atractius del Bagul, els deu relats sí que tenen un tret comú amb unes il·lustracions que reinventen cadascun dels personatges terrorífics recreats per Enric Lluch dotant-los d'una dimensió diferent de la que poden tenir enregistrada els lectors a partir de lectures i àlbums del gènere.

El bagul dels monstres s'ha editat en català i, simultàniament, en anglès i castellà. La seva exportació ha estat gairebé immediata: al Canadà, la primera, i l'han seguit el Brasil i França. A més, la sèrie té una referència digital amb una pàgina web il·lustrada [http://www.bromera.com/monstres] en què l'usuari, a més de treure'n la informació de cadascun dels títols, pot visualitzar un vídeo animat sobre els personatges de la desena de novel·les i es pot descarregar, a més, el Joc dels Monstres, una mena de Joc de l'Oca tradicional, que fomenta la participació de petits i grans i que permet obrir el Bagul a qui salta totes les caselles i guanya.

El bagul dels monstres Autor: Enric Lluch Editorial: Bromera Alzira, 2010 Pàgines: entre 72 i 89 (10 volums) Preu global: 65 euros Preu unitari: 6,5 euros
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.