cultura

La contra

Homenatge didàctic a l'aigua

Salt inaugura aquesta tarda el Museu de l'Aigua. Neix amb vocació pedagògica, amb un discurs interactiu, continguts variats i amb l'afany d'atraure un ampli ventall de públic

L'aigua ha tingut una importància cabdal en la història de Salt. Més enllà de les necessitats de subsistència humanes, va tenir una influència primordial en el desenvolupament de les indústries tèxtils del poble i dels seus habitants. Provinents del camp i la ramaderia, molts saltencs van convertir-se en jornalers d'aquestes fàbriques, que van atraure, també, molts forasters, que d'aquesta manera van arrelar al municipi. Era just, doncs, retre un homenatge a aquest element indispensable per la vida, i l'ús del qual, a les fàbriques o als camps, amb les necessitats del rec, ha marcat la història de Salt. Avui, a dos quarts de set de la tarda, el nou Museu de l'Aigua de Salt s'inaugurarà, i demà obrirà les portes al públic. Diem “nou museu” perquè, com a tal, ja existia, fins al 2006, al Mas Llorens. Es va tancar perquè el mas havia de ser la seu de l'escola de belles arts de Salt. La intenció era reinstal·lar-lo ben aviat a l'antiga fàbrica i actual factoria cultural Coma-Cros. Les dificultats de finançament, però, no han permès fins ara obrir-lo de nou, més gran, més didàctic i amb un discurs museogràfic ben definit i estudiat.

El museu està format per mòduls, aproximadament vint-i-sis, que permetran als grups escolars (per qui està principalment pensat, però no exclusivament) aprofundir en el tema que més els interessi. Es parteix d'un discurs generalista i a poc a poc es va focalitzant cap al país, la conca del Ter i, finalment, Salt. S'hi troben, per exemple, aigües de diferents trams del Ter i altres rius catalans, amb anàlisis de les aigües per mostrar que totes semblen iguals, però que no ho són. S'hi parla dels boscos de ribera, de les indústries sorgides als marges dels rius (amb una especial dedicació, pel que fa a Salt, a la Coma-Cros), dels ecosistemes... En un futur, quan els recursos ho permetin, s'ampliarà. I de moment s'entrarà al museu per un lateral de l'equipament, just darrere de la biblioteca, fins que el nus de comunicacions de la factoria estigui fet, i doti el museu d'una entrada principal més digna. Pel que fa als preus, l'entrada serà gratuïta per a grups escolars (excepte si demanen una visita guiada o volen fer ús d'algun dels tallers que s'hi poden fer, cas en què pagaran el cost d'aquests serveis). El públic en general haurà de pagar una entrada simbòlica. De moment, el museu obrirà de dimarts a divendres de deu del matí a dos quarts de dues del migdia, i de dos quarts de quatre a les set de la tarda. Els dissabte, l'horari serà de deu a una.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.