cultura

Mestre de Falla, Albéniz i Granados

Felip Pedrell va renovar la música catalana de finals del segle XIX

Felip Pedrell i Sabaté (Tortosa, 1841-Barcelona, 1922) va ser el primer músic modernista català a contactar amb la música estrangera. Un contacte essencial que marcaria les seues composicions musicals, populars i cultes, i que serviria per renovar el panorama musical de Catalunya entre finals del segle XIX i principis del segle XX. A més va ser un dels introductors a Catalunya i a l'Estat espanyol de la música de Wagner.

Pedrell va ser un compositor molt actiu, i va desenvolupar tots els estils musicals. Així, a més d'òperes, va ser també compositor d'una gran quantitat d'obres líriques, poemes simfònics i música religiosa i de cambra. Paral·lelament també va impulsar diverses escoles de musicologia al país. Entre els seus deixebles hi ha músics tan prestigiosos com Manuel de Falla, Isaac Albéniz o Enric Granados. Però tot i aquest prestigi Pedrell ha estat un gran oblidat per a la ciutat que el va veure nàixer. És cert que van posar el seu nom a l'auditori municipal de Tortosa i que anualment se celebra un festival de música que també porta el seu nom, però l'ensorrament accidental de la seua casa natal pocs mesos després que l'Ajuntament de Tortosa l'adquirís i on s'havia plantejat crear un museu sobre la seua vida i obra, posa de manifest una vegada més la manca de sensibilitat de l'administració local envers el personatge.

En una ossera comuna

L'episodi d'ahir no fa sinó recordar el del 1997 quan es va destapar que les restes de l'insigne músic i musicòleg, enterrat en un cementeri de Barcelona, es van dipositar en una ossera comuna perquè ningú pagava les despeses del nínxol on se'l va enterrar el 1922.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.