cultura

tarragona

La pols de sofre malmet l'esquelet del Pont del Diable

La part de l'aqüeducte pròxima al mar està greument afectada per la contaminació atmosfèrica

El focus és incert, però les hipòtesis apunten cap a les químiques i la incineradora de SiRUSA

Els treballs de restauració que s'estan duent a terme al Pont del Diable han deixat al descobert que part de l'estructura de l'aqüeducte està molt malmesa i deteriorada a causa d'una contaminació atmosfèrica “molt agressiva”, segons l'arquitecte director de l'obra, Joan Albert Adell. Són emissions de sofre, un compost que ha atacat la part del monument més pròxima al mar –en la qual hi estan actuant ara– i que, casualment, coincideix amb el tram amb la pedra de pitjor qualitat, ja que el Pont del Diable està construït amb almenys sis classes de pedra. “Quan s'hi enganxa la contaminació, el sofre ataca la pedra i, com que aquesta és molt sorrenca, s'acaba convertint en sulfat de calç i es desintegra”, va explicar Adell.

Qui produeix les emissions?

Des que es va detectar aquesta patologia, s'estan fent les anàlisis corresponents per determinar-ne l'origen i la procedència, encara que, segons l'arquitecte, “el més probable és que provinguin de l'incineradora, perquè és molt difícil que això ho provoquin les emissions dels vehicles de l'autopista”. Un cop es coneguin amb exactitud els resultats d'aquestes proves que, un equip de geòlegs de l'UAB, en col·laboració amb la Unesco i el departament de construcció de la UPC, es podrà procedir a les tasques de neteja de la manera més acurada perquè la pedra no es malmeti encara més. Sobre la hipòtesi que les emissions puguin venir d'empreses químiques, Adell va explicar que “en els informes que elaboren sobre el radi d'acció de les seves emissions, del Pont del Diable no hi deia res”.

L'arquitecte va indicar que les proves s'estan fent de dos mesos ençà i que la previsió és que en breu surtin a la llum. Mentrestant, a causa de les complicacions sorgides per l'aparició del sulfat de calç, han hagut de reorganitzar la feina per poder acabar-la en els terminis fixats.

Sirusa compleix la llei

A la incineradora de residus urbans (SIRUSA), el director tècnic, Daniel Villanueva, va deixar clar que “es compleix la legislació” que emana de la directiva europea 2000/76, relativa a la incineració de residus, que l'Estat espanyol la va adaptar en el reial decret 653/2003. A més, també va recordar que compleixen el límit legal d'emissions, que és de 50 mg/m³. A més, l'activitat dins de la planta està aturada des de fa tres setmana a causa d'unes tasques de manteniment que s'ja previst que s'allarguin dues setmanes més. Per la seva banda, l'Ajuntament de Tarragona prefereix mantenir-se al marge i, segons va comentar la regidora responsable de l'àrea de Patrimoni, Rosa Rossell, fins que no tinguin resultats objectius i dades exactes, “per prudència”, no es pronunciaran. Pel que fa als danys que ocasionen les emissions, Rossell va reconèixer que n'està al corrent. “Cada quinze dies fem visita d'obres”, va explicar.

LA FRASE

El sofre ataca la pedra de pitjor qualitat, la converteix en sulfat de calç i fa que es desintegri
Joan Albert Adell
Arquitecte director de la restauració del Pont del Diable

Esquerdes de 10 centímetres

A mesura que l'empresa Estudios y Métodos de la Restauración ha avançat en les tasques de rehabilitació del monument declarat patrimoni de la humanitat, s'ha posat de manifest que “hi havia zones que estaven en clar perill”, va admetre l'arquitecte Joan Albert Adell, que va recordar que, “quan es va fer el projecte, ja hi havia molts problemes estructurals, com ara unes esquerdes de 10 centímetres d'ample provocades per les arrels dels arbres”. Una altra preocupació va ser la gran quantitat de pedres fragmentades. Les causes podien ser diverses, però, d'entre les més probables, hi havia el procés de construcció –es podrien haver trencat en el moment en què es construïa el monument–, l'erosió i el pas del temps.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.