Cultura

Poesia, no retallades

  • La ballarina Sol Picó durant un moment de la seva intervenció a la concentració d'ahir al vespre davant el Macba ROBERT RAMOS.
  • Video: Concentració del sector cultural contra la retallada pressupostària

“La cultura permet tenir la constant companyia dels que pensen com tu”. És un fragment d'un poema de Joan Brossa en defensa dels beneficis de la cultura que ahir a la tarda va sonar a la plaça dels Àngels de Barcelona durant la concentració contra els retalls pressupostaris de cultura. Aprofitant la coincidència amb el Dia Internacional de la Poesia, catorze poemes de Brossa van servir de banda sonora a la concentració convocada per la plataforma No Retalleu la Cultura, a la qual van assistir prop de mig miler de persones de diversos àmbits del sector cultural. L'acte, en un ambient distès, va ser curt (13 minuts comptats) i auster, però contundent. Amb un pròleg surrealista que va orquestrar l'actor Arnau Vilardebó, representants de les associacions professionals de la cultura, entre els quals la ballarina Sol Picó, el fotògraf Joan Fontcuberta o l'actor Sergi López, van anar recitant els versos brossians, triats pel director teatral Xavier Albertí, per llegir, a continuació, els set punts del manifest contra la retallada pressupostària.

Trobada amb Mascarell

Els convocants estaven satisfets de la resposta del sector i, sobretot, van voler deixar clar que l'acte d'ahir és només el pròleg d'una sèrie d'accions que tenen com a principal objectiu que en el proper pressupost de la Generalitat les tisores no afectin la partida cultural. De moment, avui mateix a la tarda representants de la plataforma es reuniran amb el conseller de Cultura, Ferran Mascarell. És la resposta immediata a la carta que la plataforma va enviar al titular de Cultura la setmana passada advertint dels perjudicis de la retallada per al sector.

Les accions no s'aturaran aquí. La plataforma serà dirigida per l'Associació de Professionals de la Gestió Cultural de Catalunya i aquesta mateixa setmana tindran lloc diverses trobades amb els grups parlamentaris perquè reconsiderin les seves posicions en la futura votació del pressupost. Es tracta d'aconseguir el màxim nombre d'esmenes al pressupost per aturar qualsevol tipus de retallada en cultura. Els convocants també pretenen obrir un debat a la xarxa sobre el tema dels retalls que es farà a través del bloc anomenat noretalleulacultura.org. Tal com es va proclamar des de la tarima de la manifestació, No retalleu la cultura “estarà en permanent vigília”, a partir d'ara amb la intenció d'incidir en les pròximes eleccions municipals, com també en les eleccions espanyoles de l'any que ve. Una altra de les intencions de la plataforma és dispersar aquest esforç als sectors germans de l'ensenyament i la ciència.

Gairebé de manera simultània a la concentració, Mascarell assistia a un acte al veí Teatre Romea i des d'allà reconeixia davant els periodistes que “falten recursos en el sector de la cultura, però potser discrepem del moment per reclamar-los”. “Els ajustos han de ser en tots els sectors; no crec que la cultura tingui més mèrits que els altres”, va afegir-hi el conseller.

Vida intel·ligent

Unes 500 persones no és gaire, però tenint en compte que el sector de la cultura ha estat més de la queixa que de la mobilització, Déu n'hi do. Com a conseqüència, avui hi haurà una reunió entre els representants de la plataforma i el conseller Ferran Mascarell. De moment, el que es vol és frenar la retallada, un procés que fins i tot podria admetre Mascarell. Tot i així, hi haurà un estira i arronsa que no convencerà ningú. El problema real de la retallada en cultura és que a casa nostra aquesta mai ha tingut ni des de l'administració ni la societat, el paper que li pertoca. Es considera accessòria. Un valor afegit. Però no pas un element bàsic de la societat: la cultura és tan fonamental com la sanitat i l'educació. Per tant, amb aquesta campanya s'ha d'aconseguir, a més d'evitar les retallades, fer prendre consciència a polítics i ciutadans que sense cultura no hi ha vida intel·ligent. Ni de cap mena.

Jaume vidal

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.