cultura

Dones i tenores

La primera cobla íntegrament femenina, la Cobla D de Dones, es presenta demà amb un concert a Vilobí

El de la cobla ha estat tradicionalment un món molt masculí. Encara ara la majoria de les cobles estan formades completament per homes o, com a molt, tenen una o dues dones. En aquest context és especialment singular el naixement de la primera cobla 100% femenina, la Cobla D de Dones, que es presentarà demà amb un concert al teatre Can Sagrera de Vilobí d'Onyar (22h, 8 i 10 euros).

La Cobla D de Dones va néixer per iniciativa de la soprano bisbalenca Maite Mer i l'osonenca Míriam Masramon, intèrpret de fiscorn. Van contactar amb el músic i compositor de Castelló d'Empúries Marc Timón, un dels creadors més innovadors de la música de cobla, que com a director d'aquesta formació serà l'única presència masculina a l'escenari. Timón va ser l'encarregat de reclutar les components de la nova cobla, la majoria de les quals tenen entre 25 i 30 anys i formen part de diverses cobles com ara la Bisbal Jove, la Principal del Llobregat, la Sabadell, la Baix Empordà, la Reus Jove, la Cobla Lluïsos de Taradell i la Cobla Sant Jordi, de la qual també forma part Timón.

La Cobla D de Dones està formada per instrumentistes de tot Catalunya i el País Valencià: Bàrbara Ardanuy (flabiol), Eugènia Camats i Cristina Porta (tibles), Núria Font i Marina Porta (tenores), Susana Marco i Tània Camacho (trompetes), Anna Serra (trombó), Isi López i Míriam Masramon (fiscorns) i Mònica Serra (contrabaix).

La Cobla D de Dones s'estrena amb un espectacle poeticomusical, amb la veu de Maite Mer, que s'estructura en cinc blocs, com les cinc etapes de la vida d'una dona: Albada, el naixement, introduït per versos d'Espriu; Somnis de coixí de cotó, la infància, prologada per Papasseit; Jaç d'amor, l'enamorament, amb la poesia de Carner; Vida de vida, la maternitat, vista per Joana Raspall, i un Capvespre final, també amb una entrada poètica de Papasseit. Cada bloc inclou composicions de diferents autors i arranjadors com ara Francesc Cassú, Marcel Sabaté i Lluís Albert. En principi, la cobla no neix per fer ballades de sardanes, però ja ha rebut propostes per fer-ho.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.