cultura

reus

llengua

El Convit acaba amb un missatge optimista per als treballadors de la llengua

El filòleg Josep Murgades i els ponents del congrés animen els responsables dels serveis lingüístics a no defallir

Perpinyà organitzarà l'edició del 2013

Amb la vibrant lletra final del professor i filòleg Josep Murgades, va acabar ahir la segona edició del Convit, el Congrés de Serveis Lingüístics de Territoris de Parla Catalana, que des de dijous s'ha organitzat a Reus. Murgades va citar l'escriptor i polític Antonio Gramsci (“Sóc pessimista en l'intel·lecte i optimista en la voluntat”) i el poeta Josep Carner (“res no viu altrament que combatut”) per animar en la seva feina els treballadors dels recursos lingüístics, als quals ha estat destinat aquest congrés i que no tenen tots els mitjans per fer front, per exemple, als dos temes que han centrat la trobada: el català en la immigració i l'empresa.

La resta del matí el va ocupar pràcticament la taula rodona Llengua, immigració i empresa als territoris de parla catalana, on va contrastar la intervenció realista i optimista d'Immaculada Cerdà, cap de la unitat de normalització lingüística de la Diputació de València (i, per tant, d'una administració que no destina gaires recursos a la normalització lingüística), amb la visió una mica preocupada que va oferir el Servei de Política Lingüística del Govern d'Andorra, Marc Cortès, sobre la situació actual del català al Principat, on el català és l'única llengua oficial en un context, però, d'immigració elevada. Tampoc no es va mostrar del tot derrotista en la seva intervenció Alà Baylac-Ferrer, professor de la Universitat de Perpinyà, tot i que el català no estigui reconegut oficialment a la Catalunya del Nord: “Els casaments no poden ser només en català, perquè no serien vàlids”, va dir davant les rialles del públic.

Prop de 250 persones s'han aplegat al Convit, que s'ha desenvolupat al teatre Bartrina. A l'entrada del teatre, els participants van desplegar una pancarta en què demanaven la represa de les emissions de TV3 al País Valencià. El símbol del congrés, que és la mata de jonc amb què Ramon Muntaner expressava metafòricament a la seva Crònica la força de la unió, ha passat a les mans de Perpinyà, que n'organitzarà l'edició del 2013.

Premis per a Joan Beltran i David Olivares

El Convit 2011 ha premiat Joan Beltran (Tortosa, 1933) professor i coordinador dels primers cursos de llengua catalana i de reciclatge a les Terres de l'Ebre i autor de llibres cabdals per a l'ensenyament del català a aquell territori, i Daniel Olivares, l'informàtic d'Elx que va posar en marxa la campanya perquè el portal de Youtube fos navegable en català.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.