cultura

La contra

L'altra cara de Lloret de Mar

La imatge estereotipada que la majoria de la gent té de Lloret de Mar es trenca si es visiten espais com els jardins de Santa Clotilde, que formen part del museu obert de la ciutat

Segurament, l'estació que més s'associa a Lloret de Mar és l'estiu: els bars, les discoteques, la platja i l'art que practiquen molts forasters de torrar-se al sol. Els vilatans de vegades reaccionen a la defensiva davant d'aquesta imatge estereotipada de Lloret, i en bona part tenen raó, perquè Lloret té una altra cara molt més tranquil·la, que exemplifiquen els jardins de Santa Clotilde. Es poden visitar tot l'any, però la primavera és segurament una de les estacions més adients per fer-hi una passejada. Tot i ser jardins, no és tant la varietat de plantes el que crida l'atenció sinó la bellesa d'un itinerari paisatgístic noucentista molt ben traçat, estès en un penya-segat sobre la cala de la Boadella. El nombre de visitants no ha parat de créixer en els últims anys, lligat als treballs de rehabilitació que s'hi han fet i a l'esforç de promoure els jardins, que abans que s'arreglessin eren encara força desconeguts fins i tots per als autòctons. Segons les últimes dades de l'Ajuntament, durant el passat mes de març Santa Clotilde va tenir 8.410 visitants, un 26 % més que en el mateix període de l'any anterior.

Els jardins formen part del Museu Obert de Lloret (MOLL) i en els últims cinc anys l'Ajuntament hi ha invertit més d'un milió d'euros. És una de les joies de Lloret, del Lloret que es vol promoure des de les institucions locals, i la regidora de Cultura, Laura Bertran, no amaga l'orgull que sent per haver pogut contribuir a rehabilitar aquest espai. L'última actuació –que s'està fent encara i que es preveu acabar després de Setmana Santa– és il·luminar una part del recorregut. Els punts de llum permetran programar visites guiades nocturnes a l'estiu, ambientades amb música, un al·licient més per perdre-s'hi una estona.

Declarats bé cultural d'interès nacional, els jardins tenen una estructura en forma de terrasses, escales i camins amb una gran varietat de plantes mediterrànies i 25 escultures, vinculades al món de l'aigua (sobretot sirenes), bustos neoclàssics i animals. L'aigua es considera un dels elements conductors dels jardins i es localitza als estanys del Nimfeu, Cupido, Venus i Cupido i el Mar Mediterrani. Una descripció detallada i històrica dels jardins es recull en un llibre que l'Ajuntament va editar l'any passat, amb una tirada de 1.500 exemplars. Malgrat que l'empenta definitiva al Museu Obert de Lloret s'ha produït en els últims mandats de CiU, el MOLL és un projecte que es va gestar ja en l'època socialista. A banda de Santa Clotilde, també està format pel Museu del Mar, pel poblat ibèric de Puig de Castellet, pel castell de Sant Joan i per la masia de Can Saragossa. L'entrada als jardins costa 4 euros, però els estudiants i els jubilats en paguen 2 i per als menors de 12 anys l'accés és gratuït.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.